Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Biden si chválí evakuace, EU se obává nekontrolované migrace. Hamáček zmínil příliv lidí

Autor: ČTK, for - 
31. srpna 2021
21:42

Země EU chtějí pomáhat Afgháncům prchajícím před radikálním hnutím Tálibán najít útočiště v sousedních státech, nikoli však v Evropě. Podle českého ministra vnitra Jana Hamáčka se na tom dnes shodla většina unijních ministrů odpovědných za problematiku migrace. „Evakuace z Afghánistánu měla neobyčejný úspěch. Převezli jsme do bezpečí dvakrát více lidí, než se původně čekalo,“ uvedl americký prezident Joe Biden.

Eurokomisařka Ylva Johanssonová vyzvala členské státy, aby jednaly rychle a pomohly nejzranitelnějším skupinám Afghánců. Ministři vnitra se ve společném prohlášení k žádným konkrétním krokům nezavázali.

Hamáček: Migrace do Evropy není řešením

Ministři se dnes mimořádně sešli ve snaze zabránit opakování uprchlické krize, během níž mířily v roce 2015 do nepřipravené Evropy statisíce zejména syrských běženců. Organizace spojených národů odhaduje, že v důsledku nástupu Tálibánu k moci po odchodu spojeneckých vojáků by nyní mohlo z Afghánistánu prchnout přes půl milionu lidí. Velká část zemí EU dává najevo, že chce předejít jejich cestám do Evropy, což kritizují humanitární organizace.

„Migrace do Evropy není řešením, na tom jsme se všichni shodli. Současně jsme ochotni a připraveni pomáhat v místě toho problému,“ řekl po jednání českým novinářům v Bruselu Hamáček. Spolu s kolegy z Rakouska a Dánska vzkázal Afgháncům, že jim Evropa pomůže, pokud zůstanou v regionu.

Naproti tomu například lucemburský ministr Jean Asselborn vyzýval k tomu, aby se unijní země ujaly části lidí, kterým hrozí pronásledování novým islamistickým režimem. Podle komisařky Johanssonové by členské země mohly například nabídnout azyl ženám, soudcům, humanitárním pracovníkům či novinářům, pro něž může být Tálibán zásadní hrozbou.

„Musíme ale jednat nyní, nesmíme čekat, až na našich vnějších hranicích uvidíme nový příliv lidí,“ prohlásila před jednáním komisařka pro vnitřní záležitosti.

Video  Co zbitého tlumočníka zachránilo před smrtí? Veterán z Afghánistánu o pomoci i alibismu vlády.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ministři se dnes přes rozdílné názory shodli na společném prohlášení, v němž si členské státy vytyčily cíl, a to „společnou snahou předejít opakování nekontrolované masové migrace“. EU by také chtěla „předejít podněcování ilegální migrace“, kvůli čemuž nechtěli ministři po jednání hovořit o žádných konkrétních počtech uprchlíků, kteří by případně mohli v jejich zemích získat azyl.

Kromě posílení podpory zemí sousedících s Afghánistánem a tranzitních států chce také EU podle dokumentu navýšit humanitární pomoc mířící přímo do země ovládané Tálibánem. Evropská komise v současnosti připravuje zvýšení objemu této pomoci z 50 milionů eur na více než čtyřnásobek.

Unie se od zmíněné migrační vlny před šesti lety zatím marně snaží reformovat svůj nefunkční migrační a azylový systém, jednání o loňském návrhu komise se však kvůli zásadně rozdílnému přístupu členských zemí prakticky nepohnula z místa. Pokud by tedy do Evropy zamířilo větší množství lidí, hrozilo by patrně nové zahlcení států na jejích hranicích.

Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová v této souvislosti nedávno vyzvala země, které se podílely na misi NATO v Afghánistánu, aby přijaly část tamních uprchlíků. Podle Hamáčka dnes jejich ministři většinou hovořili o tom, že země evakuovaly pouze lidi, kteří pro ně pracovali, ale o další se postarat nehodlají.

„Každý stát dělá, co může. A těch našich skoro 200 lidí je, myslím, velmi solidní číslo,“ řekl český ministr v narážce na afghánské spolupracovníky české armády evakuované v posledních týdnech do ČR.

jonel ( 1. září 2021 09:06 )

“Islám už v minulosti prokázal a prokazuje nadále, že má nezastupitelnou a nevyčíslitelnou roli ve vývoji lidské společnosti”

Jan Hamáček

bullshit ( 1. září 2021 08:26 )

... dědové vybudovali ( pardon ), navíc Evropa pomocí nevolených vohnoutů v Bruselu likviduje průmysl nesmyslnými nařízeními kvůli CO2. Vidím to na soumrak Evropské civilizace která časem zmizí jako Římská říše, Egyptská, Řecká a nepřeber dalších. jsme asi za zenitem, akorát si to sami urychlujeme...

bullshit ( 1. září 2021 08:22 )

jak to řekl předseda vláda Rakouska - nic jim nedlužíme. Armáda která mohla vše zvrátit a vojáků bylo mnohem více než v Talibanu. Zvolili si to sami a je vidět, že obrovské prostředky a životy vojáků byly vhozeny oknem. prostě jsou to jiní lidé s jinými názory. Neusměrnila je Anglie, SSSR ani USA. Proč se nevracejí mladí chlapi bránit svoji vlast a nechají tam napospas ženy a děti? Asi je to trochu jinak než to prezentují. Evropa na svoji slušnost a humálnost dojede a již nebude cesty zpět. Vyssává svoje obyvatele aby mohla platit neskutečné výdaj e na lidi co se o nic nepřičinili. Likviduje střední stav a vrhá je do snižování životní úrovně co vybudovaly dědové, otcové a nynější populace. neziskovky je největší lumpárna placená zase z daní občanů bez jejich souhlasu.

hahans ( 1. září 2021 07:37 )

Jak je možné, že nás "objektivní" média s Hamáčkem neinformují o tom, kolik svých soukmenovců(bratrů ve víře) přijaly SAR, Dubaj, Katar..... ?

jiznicechy ( 1. září 2021 01:55 )

Takže my jsme si za 20 let přítomnosti v Afgánistánu tam nedokázali vychovat ani jednoho tlumočníka? A oni pro okupanty své země pracovali zdarma, z entuziasmu nebo proč? Nebylo to za velmi dobré peníze? A oni k nám měli snad nějaký vztah kromě peněžního? Oni tlumočili do češtiny? My jsme ani netušili, co nám vlastně překládají, protože jsme si nevychovali ani jednoho vlastního tlumočníka.
Angličané, když posílali do Indie v době, kdy ji kolonizovali, tak jejich lidi tam šli na 20 let - protože je naučili řeč, zvyky a způsoby a byli schopni s minimem lidí efektivně spravovat velkou zemi. My jsme tam 20 let akorát cpali prachy. A teď odtamtud vozíme opravdu nám kulturně blízké a civilizované inženýry a doktorky! V burkách! A podle Hamáčka si tady vyberou, co budou chtít dělat! To by jeden blil! Pro naše lidi nejsou byty, není nic a pro parazity máme všechno!

Zobrazit celou diskusi