Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tálibán pohrozil, Biden rozhodl: Jednotky USA odejdou k 31. srpnu. Skončí evakuace?

Aktualizováno -
24. srpna 2021
18:36
Autor: ČTK, for - 
24. srpna 2021
16:52

Radikální islamistické hnutí Tálibán chce, aby evakuace z Kábulu skončily ke 31. srpnu, tedy termínu dohodnutém dříve pro odchod zahraničních vojsk, uvedl dnes mluvčí hnutí Zabiulláh Mudžáhid. Dodal, že na kábulské mezinárodní letiště Tálibán kvůli chaotické situaci už nepouští žádné Afghánce, informoval server BBC. Jednotky USA odejdou z Afghánistánu ke 31. srpnu, jak bylo dohodnuto, rozhodl prezident Joe Biden.

Mluvčí hnutí Tálibán, které v polovině tohoto měsíce po dvaceti letech od invaze USA a jejich spojenců znovu ovládlo Afghánistán, dnes na tiskové konferenci také vyzval davy lidí na kábulském letišti, aby šly domů, a slíbil jim bezpečnost.

„Žádáme Američany, aby nepovzbuzovali Afghánce k odchodu... potřebujeme jejich dovednosti,“ prohlásil Mudžáhid.

Dodal, že afghánská média už opět fungují, stejně jako nemocnice, školy či místní vláda. Tálibán dnes jmenoval první představitele přechodné vlády, včetně ministra vnitra, financí a školství, a také šéfa rozvědky, guvernéra provincie Kábul a starostu metropole.

Ženy v práci? Tálibán prý hledá způsob

Mudžáhid novináře ujistil, že neexistuje žádný seznam lidí, které hodlá hnutí stíhat, a že Tálibán nebude stejný jako v letech 1996 až 2001, kdy v zemi poprvé vládl, než ho po útocích na USA z 11. září svrhla operace vedená Spojenými státy. Řekl také, že Tálibán „hledá způsob, jak by mohly ženy chodit do práce“. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová přitom dnes uvedla, že má věrohodné zprávy o popravách prováděných Tálibánem a o omezování práv afghánských žen.

Právě zavedení striktní formy islámského práva šaría či obavy z represí kvůli spolupráci se zahraničními jednotkami jsou důvodem, proč v posledním více než týdnu zaplavily desítky tisíc lidí kábulské letiště. V chaosu tam zemřely přes dvě desítky lidí. Agentura AP dnes napsala, že na letišti dál panuje napětí a umírají tam zoufalí lidé prchající před Tálibánem.

Termín se blíží

V souvislosti s blížícím se termínem 31. srpna západní země zrychlují evakuace svých občanů a Afghánců, jimž by mohly v zemi hrozit represe. Od pondělního rána Američané odvezli na palubách 37 amerických vojenských letů přibližně 12.700 osob a 57 letadel spojenců přepravilo dalších 8900 lidí, tedy celkem 21.600 lidí. Za 24 hodin do pondělního rána se za hranice Afghánistánu jen americkými armádními letouny dostalo kolem 10.400 lidí, uvedl dnes představitel Bílého domu.

Od předminulého víkendu, kdy Tálibán vstoupil po ovládnutí země do Kábulu, bylo podle BBC odvezeno z kábulského letiště na 58.700 lidí, většinou Afghánců, kteří spolupracovali se západními spojenci.

Státy G7 požadují záruku bezpečných odchodů

Státy G7 přitom budou po Tálibánu v první řadě požadovat záruku možnosti bezpečného odchodu ze země i po 31. srpnu, uvedl v úterý britský premiér Boris Johnson. „Jakákoliv budoucí afghánská vláda se musí držet mezinárodních závazků Afghánistánu. Budeme afghánské strany posuzovat podle jejich činů, ne podle jejich slov,“ uvedli lídři skupiny ve společném prohlášení.

„Podmínkou číslo jedna, kterou jako G7 stanovujeme, je záruka práva na bezpečný odchod do 31. srpna a po něm pro všechny, kdo chtějí odejít,“ uvedl Johnson, podle kterého mají státy G7 dostatečnou ekonomickou, diplomatickou a politickou moc pro dosažení svých požadavků.

„Nesmíme dovolit vytvoření nového trhu pro pašeráky lidí. Jsme pevně rozhodnutí udržet migrační toky pod kontrolou a ochránit hranice EU,“ prohlásil po virtuálním jednání G7 předseda Evropské rady Charles Michel, podle kterého evropská sedmadvacítka hodlá spolupracovat s zeměmi v regionu jako je Írán, Pákistán či středoasijské státy.

Na evakuace na kábulském letišti dohlíží američtí vojáci. Na evakuace na kábulském letišti dohlíží američtí vojáci. | Reuters

Vzhledem ke stále obtížnému přístupu na letiště provedla americká armáda v pondělí další akci mimo letiště, při níž na letištní plochu přepravila 16 Američanů vojenským vrtulníkem, napsala AP. Byla to přinejmenším druhá taková záchranná mise mimo letiště. Minulý čtvrtek tři armádní vrtulníky vyzvedly 169 Američanů poblíž hotelu hned za letištní branou a přemístily je na letiště.

Video  Zeman o Tálibánu: S teroristy se nejedná.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi