Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Budování demokracie“ v Afghánistánu: Miliony určené na pomoc se rozházely za kozy na kašmír a luxusní vily!

Autor: ran - 
23. srpna 2021
05:00

Z mezinárodní pomoci pro Afghánistán se rozfofrovaly neuvěřitelné sumy. Třeba 130 milionů korun za nepovedený plán s toskánskými kozami, skoro 4 miliardy korun za vily v Dubaji pro zkorumpované politiky nebo 12 miliard za nepoužívaná letadla! Mnozí na rozhazování a korupci bránící tolik vytouženému vzmachu demokracie upozorňovali už minimálně před deseti lety.

Peníze na pomoc obyčejným Afgháncům a na vybudování rádoby fungující demokracie přišly vniveč. Obrovské peníze se prošustrovaly na projekty, které nepřinesly nic jiného než mastné kapsy zkorumpovaných špiček vedení středoasijské země.

Odeslání zbývajících 500 milionů dolarů (10 miliard korun), které se ještě měly do Afghánistánu dostat, naštěstí včas zastavil Mezinárodní měnový fond, napsal Daily Mail.

Příběh s italskými kozami, které měly pozvednout afghánskou ekonomiku, je vlastně prostý. Několik těchto rohatých kopytníků mělo v rámci programu za celkem 6 milionů dolarů (120 milionů korun) pomoci v zemi vytvořit tisíce pracovních míst a vystřelit obchod s kašmírem ke hvězdám. Stačilo se dát dohromady s místními kozami a začít produkovat ušlechtilý materiál.  

Jenže - někteří z dovezených toskánských přežvýkavců onemocněli, dalším nový domov nevyhovoval, krmivo bylo neúnosně drahé, zamýšlený afghánský partner z projektu odpadl a celý program nakonec zašel na úbytě. A tak nějak to bylo s mnoha dalšími projekty. 

Kde kozy skončily, zda na pánvi, nebo se s nimi stalo alespoň něco „dobrého“, dodnes nedokáže nikdo říct. „Tohle opravdu nikdo neví,“ říká bezmocně generální inspektor pro rekonstrukci Afghánistánu John Sopko. „Bylo to celé velmi špatně ošetřené,“ vysvětluje zmar nejen tohoto, ale i mnoha dalších programů. Už v roce 2016 Sopko hřímal v americkém Senátu, že za Afghánistán se utratilo víc než za rekonstrukci poválečného Německa!

Ostatně speciální velvyslanec v Afghánistánu Richard Holbrooke byl z neúčelně vynaložených peněz na větvi už před deseti lety. O tamní korupci říkal, že žene lidi do řad Tálibánců tak efektivně, jako nic jiného. 

Velkohubé plány západních politiků vybudovat „stabilní a demokratický“ stát a „novou demokracii“ rozbily zbraně, arogance a nepřetržitý proud finanční „pomoci“. Ačkoli k nějakým změnám ve vzdělávání, podpoře žen a prosperitě došlo, naivní západní přístup ke zcela jiné kultuře vedl k mafiánskému státu a ve svém důsledku k návratu Tálibánu, píše dále Daily Mail.

Což se ukázalo úplně nejlépe na útěku viceprezidenta země, který s naditými „kapsami“, do kterých se mu při útěku vešla více než 1 miliarda korun v hotovosti, pláchl do Dubaje do svých nakradených majetků, přesněji řečeno luxusních vil u moře. Jeho bývalý prezident udělal v podstatě to samé.

A nejen tito dva politici, ale i další z těch, kterým se západní peníze dostaly do rukou, utráceli ve velkém. Tak třeba v Dubaji nechali celkem přes 4 miliardy korun za vily postavené na proslaveném ostrově ve tvaru palmy Palm Džumeira v Emirátech. 

Ale kola se točila všude. Ze země každý týden podle webu proudilo činností podplácených úředníků a dalších kazisvětů v přepočtu 5 miliard korun – v zemi, kde průměrná mzda činí 13 tisíc korun ročně!

Ve výčtech finančních a dalších zhůvěřilostí by se dalo pokračovat do aleluja. V Afghánistánu se do země propadlo i mnoho zbraní a střeliva. Příklad za všechny – moderní dopravní letouny za téměř 12 miliard se nechaly jen tak zrezivět na ranveji a nakonec se prodaly do starého železa dohromady za 40 tisíc dolarů (necelých 9 milionů korun).

donypan ( 24. srpna 2021 10:36 )

Zásadně na žádné sbírky nepřispívám,chtěli jsme kapitalismus,tak ať si každý pomůže sám.

František Los ( 23. srpna 2021 23:16 )

Všechny sbírku jsou jen sprostým citovým vydíráním na získání peněz pro rozmařilý život páru jedinců v čele neziskovek

František Los ( 23. srpna 2021 23:15 )

100% souhlas

František Los ( 23. srpna 2021 23:14 )

Všechny sbírku jsou jen sprostým citovým vydíráním na získání peněz pro rozmařilý život páru jedinců v čele neziskovek

František Los ( 23. srpna 2021 23:12 )

Spolek NATO i EU se ukázal v plné nahotě, to má být demokracie?? To je spolek nezodpovědných hazardérů kteří bez skrupulí nechali 20 roků vraždit a uplácet

Zobrazit celou diskusi