Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Nechali nás na letištní ploše.“ Český tlumočník se nevešel do speciálu, pomohli mu Američané

Aktualizováno -
19. srpna 2021
09:55
Autor: tsv, ČTK - 
19. srpna 2021
07:55

Před letištěm v Afghánském Kábulu stále zůstává několik spolupracovníků Česka, tvrdí spolek Vlčí máky. Americká stanice CNN na svém webu informuje o tlumočníkovi, který tvrdí, že pracoval pro českou armádu a ta ho ve středu nechala i s jeho rodinou stát na letištní ploše v Kábulu, protože se nevešli do evakuačního letadla. Třiatřicetiletý Rafiulláh, jeho žena a čtyřletý syn čekali před mezinárodním letištěm v afghánské metropoli tři dny, píše CNN. Nakonec se mu povedlo dostat do amerického speciálu.

Do třetího českého záchranného letadla se nepodařilo dostat ani afghánskému tlumočníkovi Rafiullahovi (33), jeho manželce a čtyřletému synovi. Před kábulským letištěm čekala rodina tři dny, a když pro ně konečně přišli vojáci, svitla jim nová naděje. Prošli letištěm, připravili se na nástup do letadla a těšili se na nový začátek, dveře letounu se před nimi ale na poslední chvíli zavřely.

Rafiullahovi stejně jako několika dalším sdělili, že letadlo je plné. Rodina tak zůstala bezbranně stát na ranveji. Přístřešek a jídlo jim nakonec poskytla americká a turecká armáda.

Několik nocí před událostí se rodina skrývala v blízkosti letiště. Přes den si ve strachu z tálibánců zakrývali obličeje rouškami a šátky, Rafiullah ale stejně utržil několik ran. „Tálibánci na mě koukali se vztekem v očích, vyhrožovali mi, abych odešel, několikrát mě i kopali,“ řekl Rafiullah serveru CNN.

Nechali nás na ploše

Ve středu se podle něj dostali přes kontrolní stanoviště Tálibánu na letiště. Čeští vojáci je údajně vyzvedli a doprovodili k letadlu, které se chystalo odletět. „A pak nás najednou nechali těsně před letadlem se slovy, že je letoun plný a neposkytli žádnou informaci o jiném letadle,“ tvrdí Rafiulláh a dodává, že američtí a turečtí vojáci jim poté na letišti nabídli přístřeší, jídlo a vodu. Nyní čeká, zda se neobjeví další české letadlo.

„Předtím jsme tu měli dobrý život,“ vzpomínal Rafiullah. Jakmile se ale k moci začal drát Tálibán, on i jeho žena, která doposud pracovala jako učitelka na vysoké škole, se stali terčem. Rodině se představa nového začátku v Praze líbí, malý syn ale podle tlumočníka situaci nerozumí a neví, co se děje. „Ptá se na ty výstřely ze zbraní a já musím odpovídat, že to nejsou výstřely, ale způsob oslavy,“ popsal Rafiullah.

Nakonec se mu, stejně jako ještě další rodině, povedlo dostat do evakuačního letu americké armády. 

Jiní čeští spolupracovníci ale stále zůstávají před bránou letiště. Ve středu večer spolek informoval o rodině tlumočníka, která se s ročním a dvouletým dítětem rozhodla strávit noc před letištěm. Další dva tlumočníci se s rodinami s malými dětmi včetně desetiměsíčního mimina schovali v blízkosti letiště. „Tálibán nově postavil kolem letiště druhou řadu checkpointů, takže se nelze dostat až k bráně, aniž by konkrétní osoby vyzvedli vojáci,“ uvedl spolek v noci na facebooku.

Vlčí Máky na facebooku žádají o čtvrté záchranné letadlo. „Vzhledem k tomu, že se stále dozvídáme o dalších a dalších osobách, které nebyly dosud evakuovány, voláme po uskutečnění čtvrtého letu.“

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) serveru Deník N řekl, že někteří z tlumočníků nebyli s nabídkou kontaktováni, protože jsou informace o jejich kontaktu s Tálibánem. O kolik lidí šlo, ministr neví. Repatriace se podle Metnara připravovaly rok. Během té doby se podle něj někteří přestěhovali, někteří z oslovených neměli o pomoc zájem. Dodal, že po červencovém schválení programu se počítalo s repatriacemi do konce září, protože tajné služby předpokládaly pád Kábulu až za tři měsíce.

Video  Co zbitého tlumočníka zachránilo před smrtí? Veterán z Afghánistánu o pomoci i alibismu vlády  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hades ( 21. srpna 2021 20:27 )

Nauč se česky, kolaborante.

hades ( 21. srpna 2021 20:25 )

Dej si facku, hovne.

hades ( 21. srpna 2021 20:18 )

Na Zemi je asi 2 000 000 000 muslimů a opravdu všichni nejsou Talibánci.

Pokud máš opravdu na mysli hijab, tak podobný šátek nosila tvoje babička, prababička, podobné oblečení nosí řádové sestry.

hades ( 21. srpna 2021 20:01 )

Podle tý báby je Evropa již několik let liduprázdná. Po skončení třetí světové.


Jakou hloupost tam máš dál?

PetPet ( 19. srpna 2021 23:56 )

Změna je třeba, oni by to snad i uvítali a čurbes hodili na jiné. Kdyby se nebáli vězení. Nikomu z jiných vítězů nepřeji přebírat takový srab jaký tu ještě nebyl a co nás čeká! Měli by si to dovyžrat. Ovšem takovým voličům stačí zvyšovat schodek, zvýšit o něco málo důchody, obří zdražení!, už je to na jídle, elektřině a plynu známo.

Zobrazit celou diskusi