Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ohnivé peklo se přesunulo do Řecka. Domovy opustily tisíce lidí, hasiči zasahovali i u dětí

Autor: ČTK - 
3. srpna 2021
21:15

Území několika obcí severně od Atén dnes zachvátil velký požár. Své domovy musely opustit tisíce lidí, evakuovány byly i děti z letních táborů, informovala agentura AP. V Řecku vrcholí jedna z nejhorší vln veder za poslední desetiletí a v Aténách teploty vystoupaly na 42 stupňů. Úřady omezily návštěvní dobu Akropole a dalších památek.

„Je to velký požár, a bude zapotřebí velkého úsilí, abychom ho dostali pod kontrolu,“ uvedl guvernér regionu Attika, kde leží i hlavní město, Jorgos Patulis. S ohni v oblasti bojuje přes 300 hasičů a deset letadel. Podle prvních odhadů úřadů vyhořely desítky stavení. Jak se požár blížil k domům, mnoho obyvatel uprchlo v autech, na motocyklech či na koních.

Kvůli požáru byl zastaven provoz na části dálnice vedoucí z Atén na sever země. Přerušena byla i některá železniční spojení. Požár ohrožuje i vedení vysokého napětí a odborníci se proto obávají výpadků dodávek elektrického proudu v Aténách. Podle deníku Kathimerini proud už dnes odpoledne v některých částech řeckého hlavního města skutečně nešel.

Akropole, která je obvykle otevřená od osmi hodin ráno do osmi hodin večer, bude ode dneška do pátku uzavřena vždy mezi polednem a pátou hodinou odpolední. Již v červenci byla Akropole kvůli vedrům dočasně uzavřená. Některé veřejné instituce i soukromé služby v Řecku upravily svoji otevírací dobu tak, aby mohly mít v popoledních hodinách zavřeno.

O víkendu hořelo Turecko

Přes 100 hasičů stále bojuje s rozsáhlým požárem, který vypukl v neděli na severu ostrova Rhodos. Pomáhali jim vojáci a dobrovolní hasiči. Požáry trápí i další části Řecka. Řecké záchranné složky ponechaly pro většinu řeckého území varování před požáry.

Podle řeckých meteorologů jsou vedra nejsilnější za více než 30 let. Některá města dnes zaznamenala maximální teploty 46 a 47 stupňů Celsia. Extrémně teplé počasí sužuje také Itálii a Turecko a působí požáry.

V sousedním Turecku si lesní požáry vyžádaly nejméně osm obětí. Sedm požárů je stále aktivních v jihotureckých provinciích Antalya a Mugla, jež byly minulý týden zasaženy živlem nejvíce. Tamní obyvatelé a opoziční strany kritizují vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za nízkou připravenost na požáry, které v posledních letech sužují Turecko každé léto. V minulých dnech vyšlo například najevo, že Turecko nevlastní žádná letadla na hašení.

Turecká vláda také čelila kritice, že nepřijala pomoc, kterou jí nabídly některé západní státy. To ale odmítl ministr zahraniční, podle kterého Turecko souhlasilo s pomocí, která splňovala jeho požadavky. Dodal, že některé státy později své nabídky stáhly.

V současnosti pomáhá Turecku bojovat s požáry 16 zahraničních letadel a přes 5000 hasičů a dalšího personálu ze zahraničí. Pomoc vyslaly Chorvatsko, Španělsko, Ukrajina, Rusko, Ázerbájdžán a Írán.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi