Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Roj krvežíznivého hmyzu zaútočil na výletníka. Pakomárců byly tisíce, muž nevěřil svým očím

Autor: tsv - 
1. srpna 2021
18:32

Výletník Colin Ibbotson (48) vyrazil na túru ke skotskému sladkovodnímu jezeru Loch Monar. Nejdřív se vše jevilo naprosto normálně, po první noci strávené venku ho ale přepadlo obrovské tornádo pakomárců skotských. Krvežíznivý hmyz natočil a video zveřejnil na twitteru. Ačkoli měl přes obličej síťku a byl zahalen od hlavy až k patě, pakomárčím sosákům se neubránil.

K nehezkému překvapení se Ibbotson probudil po noci strávené ve stanu nedaleko od jezera. Pakomárci pokryli jeho batoh i jeho samotného. Výletník měl naštěstí dostatek oblečení, aby omezil odhalení kůže na minimum, i přesto si ale z túry odnesl stovky kousanců. Colinův zážitek popsal server Newsweek.

V pozadí na videu létají Ibbotsonovi kolem hlavy statisíce pakomárců. „Podívejte se na můj batoh! Podívejte, jak hustě pokrývají pakomárci můj batoh! Je naprosto obsypaný. Viděl jsem už hodně pakomárců, ale tohle je asi jiná úroveň. Jen se na ně podívejte, tohle je směšné,“ říká Colin v záznamu.

„Mám na sobě veškerou ochranu, co mám, mám i síťku na hlavě a stejně dostávám hodně kousanců,“ řekl. „I když mám zabalené kotníky, stejně se někteří dostanou dovnitř.“

Přemnožení pakomárců má na svědomí zřejmě vlna veder, která zasáhla Velkou Británii. Celoročně vlhká oblast jezera Loch Monar tak disponuje perfektními podmínkami pro líhnutí hmyzu. Ve Skotsku připadá období pakomárců na červenec a srpen, každý rok se ale období jejich zvýšeného výskytu prodlužuje. Někdy se může krvesající hmyz začít objevovat už v dubnu a vydržet až do října.

Pakomárci většinou loví v hejnech. Jako nejefektivnější ochrana před jejich kousnutím je pořádné zakrytí těla tlustou vrstvou oblečení, repelent nebo otevřený oheň.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi