Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Katastrofa v dovolenkovém ráji: Sardinii ničí obří požár, stovky lidí museli evakuovat

Aktualizováno -
25. července 2021
19:08
Autor: ČTK - 
25. července 2021
16:10

Kvůli rozsáhlému požáru ve vnitrozemí italského ostrova Sardinie se muselo v noci na dnešek evakuovat přes 400 lidí, oheň kromě tisíců hektarů porostu a polí zničil i několik budov. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Lesní požár zuří i mezi jihofrancouzskými městy Narbonne a Carcassonne, kde je nasazeno přes 1000 hasičů a záchranářů, a v blízkém Katalánsku.

V noci musely opustit své domy stovky lidí v obcích Cuglieri a Sennariolo, které leží v západní části ostrova. Někteří z nich se ráno mohli vrátit zpět. „Největší problémy jsou mezi Cuglieri a Santu Lussurgiu a počasí nám nijak nepomáhá... Proto stále platí, že požár představuje extrémní nebezpečí,“ uvedl Antonio Belloi z civilní ochrany.

Požár zatím nemá na svědomí žádné oběti ani zraněné, uvedla agentura AP. Zemědělský svat Coldiretti jej ale považuje za katastrofální, protože podle něj způsobí obrovské škody farmářům; někteří kvůli požáru přišli o úrodu i o zvířata.

Letadla pomáhají hasit i požár ve francouzském středomořském departementu Aude, který už zasáhl plochu o rozloze 8,5 čtverečního kilometru. V sobotu oheň poškodil vedení vysokého napětí, což vedlo k výpadkům dodávek elektřiny ve Francii, Španělsku a Portugalsku. Bez proudu bylo více než 100.000 lidí, napsala agentura DPA.

Velký požár se šíří také v Katalánsku, kde v kopcovitém terénu asi 100 kilometrů západně od Barcelony shořelo už zhruba 1200 hektarů porostu. Kvůli obtížnému přístupu i zde pomáhají hasit letadla, nasazeno je asi 300 hasičů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

denisz ( 25. července 2021 22:49 )

Když se vyskytne epidemie, zabrání se tomu jedině očkováním a dodržováním předpisů, aby se epidemie nešířila. Nevím, co je na tom za nepochopení, aby se to dokola vysvětlovalo. Kdo ctí lidskou civilizaci, příjme i taková „omezení“. Jen namachrovaní magoři si chtějí žit po svém a ohrožovat jiné. Postihovat je, v podivné svobodě a občanských práv, bohužel nelze. Nějaký postih by si ale zasloužili..

Zobrazit celou diskusi