Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Chceme létat co nejvíc!“ Miliardář Bezos se svou raketou nakoukl do vesmíru

Aktualizováno -
20. července 2021
18:25
Autor: ČTK, mav - 
20. července 2021
09:45

Jeff Bezos, nejbohatší člověk planety, se zařadil mezi astronauty. Tři a čtvrt hodiny po poledni středoevropského času odstartovala raketa New Shepard jeho firmy Blue Origin k hranici vesmíru poprvé s posádkou. A zatímco nosná raketa se vrátila zhruba po osmi minutách k zemi, posádka byla zpět na zemi zhruba po deseti minutách. V mikrofonu bylo slyšet, že jde „o ten nejlepší den“. Zřejmě to byl hlas patřící Bezosovi, který měl na palubě ještě tři společníky. 

Raketa měla vzlétnout v 15:00 SELČ z kosmodromu společnosti Blue Origin v poušti na západě Texasu. Ale odpočet nabral 14 minut zpoždění.

Půl hodiny před startem Bezos a spol. vstoupili do kosmické lodi. Řídicí středisko vyzkoušelo rádiové spojení s astronauty. „Teď se pohodlně usaďte a uvolněte se,“ dostali pak pokyn od komunikátorky a trenérky astronautů Sarah Knightové.

„Když je poklop zavřený, je v kapsli docela klid, máte chvíli na rozjímání,“ popsal Gary Lai, designový ředitel Blue Origin.

Pozdržený odpočet

Na hranici 15 minut do startu se odpočet na pár minut zastavil. „Pro pozdržení odpočtu můžou být dva důvody,“ vysvětlil Lai. „Můžou prošetřovat nějakou anomálii, ale často to tak nebývá. Někdy je to kvůli časovému rozvrhu. Na rozdíl od jiných startů New Shepard nemusí startovat v daný čas, nesnažíme se dohnat něco na oběžné dráze. Lepší je odpočet pozastavit, když chcete prověřit nějaký signál.“

14 minut po původním termínu startu se zažehly motory a New Shepard vystřelil k nebi. Raketa pracovala něco přes dvě minuty, což kosmické lodi dalo dostatečnou rychlost: až 3595 km/h, uvádí Blue Origin. Po po necelých třech minutách se oddělila nosná raketa (booster), kapsle s posádkou pokračovala ve stavu beztíže. „Koukejte z oken!“ ozýval se z kabiny do vysílačky nadšený jekot. „Je tu tma!“ smála se Wally Funková. Dosáhli nadmořské výšky 107 kilometrů.

Raketa přistála horizontálně, pomocí motorů, na své odpalovací rampě sedm a půl minuty od startu. 

Kosmická loď na padácích klesala pomaleji (26 km/h), dosedla do pouště nedaleko od místa startu deset minut a deset sekund po startu. „Nejlepší den vůbec!“ ohlásil se Jeff Bezos řídicímu středisku při kontrole po přistání.

Posádka pak chvíli čekala na vyprošťovací tým. „Třením se může vytvořit ohromná statická elektřina. Proto raději posádka neotevírá poklop sama, tým napřed kapsli uzemní,“ vysvětlil Lai.

Spolu s Jeffem Bezosem letěl i jeho bratr Mark a pak dva rekordmani. Wally Funková (82) se stala nejstarším člověkem, jenž zavítal do vesmíru. Dosavadním držitelem rekordu byl astronaut John Glenn, který v roce 1962 jako první Američan obletěl zeměkouli a do vesmíru se znovu podíval v roce 1998 v 77 letech.

Čtvrtým členem týmu byl Oliver Daemen (18), který překonal rekord sovětského kosmonauta Germana Titova. Ten se v roce 1961 dostal na oběžnou dráhu jako druhý člověk po Juriji Gagarinovi v 25 letech. Vedle toho se stal prvním platícím pasažérem soukromého turistického letu do kosmu.

Start první posádky lodi New Shepard. Start první posádky lodi New Shepard. | Blue Origin

„Ten klid stavu beztíže…. Bylo to tak přirozený pocit, jako by se pro to člověk narodil. Velmi pěkný zážitek,“ popsal Jeff Bezos na tiskové konferenci nedlouho po přistání. „Ale nejhlubší zážitek bylo dívat se na Zemi a na atmosféru. Říká to každý astronaut. Zespodu nám atmosféra připadá tak gigantická. Ovšem shora vidíte, že je velmi tenká, křehká, a my na Zemi ji poškozujeme,“ dodal.

Jak je u podobných příležitostí obvyklé, Bezos vyjádřil vděčnost velké spoustě lidí, kteří se na přípravě jeho mise podíleli - a tak velkému počtu lidí jen tak někdo asi neděkoval: „Z hloubi srdce děkuji všem zákazníkům a všem zaměstnancům Amazonu. Vy jste nám to zaplatili!“

Letenky za miliardy

Poletíte znovu? zazněl dotaz od novinářů. „Sakra že jo! Za jak dlouho to můžeme natankovat?“ smál se miliardář. „Chceme létat hodně často,“ přiblížil pak firemní plány. „Napřed chceme hodně trénovat, postavit víc raket a zlepšovat se,“ pronesl. A o zákazníky nebude nouze: Firmě se podle něj už sešly objednávky skoro za 100 milionů dolarů (kolem dvou miliard Kč). Jedna kosmická loď podle něj může zvládnout mezi 25 a 100 starty, teprve se uvidí – a budou se snažit to posouvat dál a dál.

„Cítila jsem se skvěle, jen jsem tak ležela a letěla do vesmíru. Nemůžu se dočkat, až poletím znova, co nejdřív!“ smála se Wally Funková, nejstarší osoba ve vesmíru. „Můžu potvrdit, že Wally vůbec nebyla nervózní,“ ocenil Jeff Bezos.

Branson byl ve vesmíru dřív, ale mířil níž

Bezose v soutěži rodící se vesmírné turistiky o devět dnů předstihl majitel konkurenční firmy Virgin Galactic Richard Branson. Ten se 11. července zúčastnil letu firemního raketoplánu VSS Unity k hranici vesmíru. Bezose to však nechalo klidným, neboť Branson podle něj do vesmíru nedoletěl. Unity totiž vystoupal jen nad 80 kilometrů (50 mil) a tuto výšku uznávají za hranici vesmíru „jen čtyři procenta světa“, totiž americké ozbrojené složky a NASA, tweetovala firma Blue Origin.

Navíc se Bezos může chlubit, že se na rozdíl od Bransona či dalšího miliardáře na kosmickém trhu, šéfa SpaceX Elona Muska, posadil hned na první let své lodi s posádkou. První astronauti firmy Virgin Galactic, v raketoplánu SpaceShipOne, dosáhli vesmíru už roku 2004. Musk ještě ve své kapsli Dragon neletěl. Každopádně si rivalové navzájem gratulovali. 

Letos budou následovat dva další lety lod New Shepard, příští rok ještě podstatně víc. Blue Origin už začíná přijímat objednávky. Na rozdíl od rakety Redstone a kapsle Mercury, s nimiž letěl první americký astronaut Alan Shepard, je systém New Shepard celý opětovně použitelný. A oproti dřívějším raketám, kdy se NASA a spol. musely učit systémem pokus-omyl, žádný zkušební let Bezosovy firmy (první byl roku 2015) neskončil explozí.

Lístky jsou k mání, čahouni a tlouštíci mají smůlu

A co dnes potřebuje člověk, aby se mohl stát astronautem? Blue Origin má jen pár kritérií: Věk 18 let, výška 152 až 193 cm, váha 50 až 101 kg. Musíte být fit, abyste sedm pater schodů zdolali za minutu a půl a vydrželi přetížení při přistání až 5,5 G. A pak musíte mít protekci nebo dost peněz; Blue Origin cenu zatím nezveřejnila. Konkurenční Virgin Galactic za podobný let žádala 250 tisíc dolarů (5,4 milionů Kč), po stovkách rezervací zatím nové přestala přijímat.

Jak v případě VSS Unity, tak kapsle New Shepard se každopádně jedná „jen“ o suborbitální lety neboli balistické skoky; oběžné dráhy kolem Země nedosáhnou. První orbitální turistický let chystá SpaceX na září, v lednu pak její Dragon vezme turisty i na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). I Blue Origin vyvíjí raketu pro orbitální lety zvanou New Glenn.

  • Jeffrey Preston Bezos se narodil 12. ledna 1964 v Albuquerque ve státě Nové Mexiko jako Jeffrey Preston Jorgensen. Ve čtyřech letech jej adoptoval původem Kubánec Miguel Bezos, nový manžel jeho matky. V polovině 80. let Bezos absolvoval Princetonskou univerzitu a následně pracoval v několika firmách včetně investičního fondu na Wall Street.
  • Podle indexu Bloomberg Billionaires je s majetkem v hodnotě 200 miliard dolarů (přes 4,3 bilionu korun) nejbohatším člověkem na světě. Tím se stal již v říjnu 2017, nakrátko ho v lednu vystřídal šéf a spoluzakladatel americké společnosti Tesla Elon Musk. Bezose na první příčce krátce letos v květnu předběhl také francouzský módní magnát Bernard Arnault. Časopis Forbes loni v srpnu také uvedl, že Bezos se stal prvním člověkem na světě, jehož majetek přesáhl 200 miliard dolarů.
  • V roce 1994 založil koncern Amazon, který je nyní největším internetovým obchodem na světě a spolu s firmami Google, Apple a Microsoft patří k takzvané velké čtyřce technologických firem světa. Podle žebříčku Brand Finance je s hodnotou 254,2 miliardy dolarů (5,4 bilionu Kč) druhou nejhodnotnější firmou světa za Applem. Má přes 1,22 milionu zaměstnanců a působí ve více než 130 zemích světa včetně Česka. Za celý loňský rok firma vydělala rekordních 21,3 miliardy dolarů. Amazon zpočátku nabízel pouze knihy, postupem času se ale sortiment rozšiřoval a dnes zahrnuje širokou škálu produktů včetně elektroniky, hraček nebo nábytku. Firma je rovněž významným hráčem v cloud computingu, tedy v poskytování kapacity vzdálených serverů.
  • Letos v únoru Bezos oznámil, že v tomto roce opustí funkci výkonného ředitele Amazonu a stane se výkonným předsedou správní rady. Na pozici šéfa firmy ho nahradil Andy Jassy, který předtím řídil cloudové aktivity podniku. Předání pomyslného žezla se uskutečnilo 5. července, přesně 27 let po založení podniku.
  • Kromě Amazonu založil Bezos v roce 2000 i společnost Blue Origin pro komerční lety do vesmíru. V lednu 2019 úspěšně otestovala raketu New Shepard pro suborbitální lety. V květnu 2019 Bezos uvedl, že se Blue Origin chystá na Měsíc a vyvíjí kvůli tomu přistávací modul, který bude schopen dopravovat na lunární povrch až 6,5 tuny nákladu. Termín prvního letu lunárního přistávacího modulu neuvedl, zmínil však návrat astronautů na Měsíc do roku 2024. NASA ovšem dala přednost konkureční SpaceX. Bezos už také dříve oznámil, že každý rok hodlá prodat akcie Amazonu asi za jednu miliardu USD, aby měl peníze na financování své vesmírné společnosti Blue Origin.

  • Mezi další Bezosovy aktivity patří společnost Bezos Expeditions, jejímž prostřednictvím podnikatel realizuje různé projekty a loni například podpořil začínající technologickou firmu Chipper Cash zaměřenou na Afriku. Bezos investoval také do společností Airbnb nebo Uber. Patřil i k prvním akcionářům internetového gigantu Google.
  • Bezos se angažuje i v charitě. Zřídil fond Day One Fund na podporu rodin bez domova a vybudování zařízení pro předškolní vzdělávání. V loňském roce vložil deset miliard dolarů určených na boj s klimatickými změnami do fondu s názvem Bezos Earth Fund.
  • Na veřejnosti nevystupuje příliš často. Sám sebe označuje za tvrdohlavého, kolegové tvrdí, že je pedant. Ve svém podnikání se orientuje na dlouhodobé investice, i když to pro jeho firmu může krátkodobě znamenat propad zájmu investorů. Jeho podřízení někdy naznačovali, že Bezos není vždycky milý a nepříliš rád komunikuje se zaměstnanci.
  • V roce 1999 jej americký časopis Time zvolil osobností roku. V roce 2016 ztvárnil v menší roli mimozemského důstojníka ve třetím díle kultovní intergalaktické ságy Star Trek s podtitulem Star Trek: Do neznáma.
  • Je rozvedený, s bývalou manželkou MacKenzie se rozešel v lednu 2019. Po nejdražším rozvodu všech dob obdržela Bezosova bývalá manželka podle dohody akcie Amazonu v hodnotě 38,3 miliardy dolarů (813 miliard korun). Mají čtyři děti.

Video  Kdo je Jeff Bezos?  - Videohub
Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 20. července 2021 20:40 )

tak hlavně že se šilhavý Bezos prolétnul

viho ( 20. července 2021 17:12 )

Kdyby Bezos ten čínský šunt neprodával, tak by ty etnické menšiny mohly v klidu žít, protože by je čínský režim neodvlekl do převýchovných pracovních táborů a továren. Je mezi nimi mnoho vzdělanců, kteří se o sebe a lidi dokážou jistě dobře postarat, ale to se nelíbí Komunistické straně Číny, která chce všechno řídit, a tak je degraduje na levnou pracovní sílu. Je potřeba si uvědomit, že právě lidé jako Bezos živí čínský režim tím, že od něj odebírá všechno to zboží vyráběné za podivných podmínek.

bizon_pepa ( 20. července 2021 17:07 )

Nejenom bezos, ale i ta raketa vypadá jako pyj.

viho ( 20. července 2021 16:05 )

Tato zpráva jistě motivuje zaměstnance tohoto Bezose k ještě lepším pracovním výkonům za 150 Kč hrubého na hodinu při balení čínského šuntu vyráběného etnickými menšinami na nucených pracích. Za nejlepším dnem jednoho člověka jsou nejhorší dny milionů lidí, ale to se už do médií nedostane.

Zobrazit celou diskusi