Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Průlom ve vesmírné turistice: Miliardář Branson doletěl k hranici vesmíru

Aktualizováno -
11. července 2021
18:11
Autor: ČTK, for - 
11. července 2021
13:48

Z kosmodromu Spaceport America v americkém státě Nové Mexiko dnes odstartovala k testovacímu letu k okraji vesmíru loď společnosti Virgin Galactic. Jedním z šesti lidí na palubě byl i zakladatel a majitel firmy Richard Branson. Virgin Galactic chce od příštího roku dopravovat k hranici vesmíru turisty. Raketoplán zkušební let zvládl.

Po 16 letech výzkumu a testovacích letů byl ten dnešní, v pořadí dvaadvacátý, první s kompletní šestičlennou posádkou. Tu tvořili piloti Dave Mackay a Michael Masucci a čtyři „specialisté mise“, mezi nimiž byl i zaklladatel firmy Virgin Galactic Richard Branson. Jeho úkolem bylo zhodnotit zkušenost uživatele komerčního raketoplánu. Z předchozích 21 zkušebních letů se uskutečnily s lidmi na palubě tři.

Vesmírná loď dnes absolvovala svůj let úspěšně. Během letu se loď VSS Unity dostala za hranici vesmíru, uvedla firma, která chce od příštího roku dopravovat na hranici vesmíru turisty.

Dnešní let je považován za milník soutěžení v rodící se lukrativní vesmírné turistice.

Miliardář Branson 3 minuty před zážehem své vesmírné lodi. Miliardář Branson 3 minuty před zážehem své vesmírné lodi. | Reprofoto Virgin Galactic

Samotný raketoplán VSS Unity vynesl do výšky kolem 15 kilometrů letoun VMS Eve. Pak se raketoplán oddělil, zažehl vlastní motory a strmým stoupáním se vydal k hranici 90 kilometrů nad zemským povrchem.

Posádka měla přibližně šest minut pobýt ve stavu beztíže a pak se v raketoplánu vrátit na Zemi.

Branson předstihl Bezose

Na 20. července svůj let do vesmíru v lodi New Shepard naplánoval Bransonův hlavní konkurent, zakladatel společnosti Blue Origin Jeff Bezos. Ten ale poletí nad 100 kilometrů vysoko, což je obecněji uznávaná hranice vesmíru.

Virgin Galactic už dříve sdělila, že počítá se zahájením svých vesmírných komerčních služeb v příštím roce. Předcházet by tomu ale měly ještě dva zkušební lety. Dnešní let má podle agentury AP posílit důvěru ve vesmírnou turistiku nabízenou společností Virgin Galactic. Poptávka je však silná, vesmírné lety si zarezervovalo několik set bohatých lidí. Jedna letenka stojí kolem 250 000 dolarů (přes 5,4 milionu Kč).

Video  Astrobioložka Michaela cvičí na Havaji posádky pro podmínky na Měsíci i Marsu. Co jí nejvíc chybí?  - Martin Valeš
Video se připravuje ...

Jeff Bezos po oznámení, že šéf Virgin Galactic poletí dřív než on, význam snažení svého konkurenta snížil. Poukázal na to, že Branson se vlastně do vesmíru nepodívá kvůli níže dosažené výšce pod 100 kilometrů..

„Jen čtyři procenta světa uznávají nižší hranici 80 kilometrů, nebo 50 mil, jako začátek vesmíru,“ konstatovala Bezosova Blue Origin na svém twitteru. A dodala, že její raketa New Shepard létá nad sto kilometrů, což je „jedna z mnoha výhod létání s Blue Origin“.

Video  Blesk Podcast: Gagarin ve skafandru počůral pneumatiku a vylétl do vesmíru, řekl novinář Valeš  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi