Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jako když mám žaludek v plamenech.“ Prezident opustil nemocnici, Bolsonara zlobila střeva

Autor: ČTK - 
18. července 2021
17:03

Brazilský prezident Jair Bolsonaro dnes opustil nemocnici v Sao Paulu, kde se od středy léčil z následků pobodání během prezidentské kampaně v roce 2018. Informovala o tom agentura AFP, podle níž krajně pravicového prezidenta sužovala neprůchodnost střev. Jeho poslední pobyt v nemocnici se obešel bez operace.

„Musel jsem držet dietu. Udělal jsem, co bylo nezbytné. Chtěl jsem odejít hned první den, ale nedovolili mi to. Doufám, že za pár dní budu moci jíst steak,“ řekl Bolsonaro při odchodu ze soukromé nemocnice Vila Nova Star. Zdravotnické zařízení uvedlo, že první muž Brazílie zůstane pod dohledem asistenčního lékařského týmu jako ambulantní pacient.

Šestašedesátiletý Bolsonaro byl hospitalizován v armádní nemocnici ve středu kvůli silným bolestem břicha a chronické škytavce, která se ho držela přes deset dní. Byl umístěn na jednotku intenzivní péče, kde ho „preventivně intubovali“. Jakmile mu byla diagnostikována střevní neprůchodnost, byl převezen do soukromé nemocnice Vila Nova Star.

Od září 2018, kdy ho uprostřed prezidentské kampaně pobodal jeden z jeho odpůrců do břicha, podstoupil Bolsonaro šest operací, z toho pět na zažívacím traktu, a trpí střevními srůsty.

„Měl jsem pocit, že mám žaludek v plamenech. Důvodem byla střevní neprůchodnost. Srůsty jsou běžnou záležitostí u lidí, kteří po útoku nožem podstoupili operaci jako já,“ vysvětlil Bolsonaro novinářům.

Několik korupčních vyšetřování

V posledních týdnech je brazilský prezident pod zvýšeným politickým tlakem. Senát ustanovil komisi, která vyšetřuje počínání Bolsonara a jeho vlády během epidemie covidu-19.

Při zasedání komise jeden z úředníků ministerstva zdravotnictví uvedl, že Bolsonara upozornil na podezření na případ korupce při nákupu vakcín. Prezident mu údajně slíbil, že podnět předá policii, ale neučinil tak. Z toho důvodu ho státní zástupci vyšetřují pro zneužívání pravomocí. Bolsonaro je také prošetřován v dalším případě korupce.

Nedávné průzkumy ukazují, že podpora prezidentovi výrazně klesá. Body naopak získává bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva, kterému průzkumy veřejného mínění přisuzují první místo. Lula se posledních voleb nemohl zúčastnit, protože byl odsouzen za korupci. Letos ale vyšší soudní instance rozsudky zrušily.

Video  Fiasko, nebo hladký start? „Covid pasy máme ozkoušené,“ hlásí Dzurilla a odmítá diskriminaci  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi