Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záplavy u hranic Česka a v Rakousku: Záběry hrůzy, nejméně jeden mrtvý

Aktualizováno -
18. července 2021
06:41
Autor: ČTK, šim - 
18. července 2021
06:26

Jako by řádění přírody nemělo dost! Po extrémně ničivých záplavách na západě Německa, v Belgii a Nizozemsku bylo velkou vodou v sobotu postiženo Sasko u hranic s Českem, jihovýchodní Bavorsko a západ Rakouska. Voda se valila všude, ničila a bohužel opět zabíjela.

V Saském Švýcarsku podle listu Sächsische Zeitung místy spadlo i více než sto litrů vody na metr čtvereční. Obzvlášť postižené jsou obce Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schöna a Gohrisch u hranic s Českem. Úřady varovaly před „silnými záplavami“.

V Bavorsku vydatné lijáky postihly především město Berchtesgaden a jeho okolí. Místní hasiči hlásí zaplavené ulice a sklepy. Několik domů museli evakuovat kvůli sesuvům svahů.

Jen několik kilometrů od Berchtesgadenu, na rakouské straně hranice, zaplavila voda historické centrum města Hallein, které leží jižně od Salcburku. „Situace je velmi napjatá až dramatická,“ uvedl policejní mluvčí. Protipovodňové zábrany postavili i v Salcburku podél řeky Salzach. Místní autority v neděli ráno uvedly, že zde záplavy mají již první oběť, desítky lidí musely být evakuovány. Do zásahu jsou zapojeny stovky hasičů.

Tento týden postihly silné bouře a následné záplavy západ Německa, jihovýchod Belgie a jih Nizozemska. Vyžádaly si nejméně 170 mrtvých.

Jirik-ta ( 18. července 2021 11:58 )

Jirik-ta ( 18. července 2021 11:57 )

"Budeme přehodnocovat definici toho, co pokládáme za normální počasí?

Intenzita a rozsah bouří a povodní na západě Německa i v Belgii šokovaly vědce, kteří se zabývají počasím a klimatem. V některých částech Porýní-Falci a Porýní-Vestfálska napršelo během dvou dnů 148 litrů na metr čtvereční.

Nejvýraznější z více než desítky srážkových rekordů zaznamenali na meteorologické stanici Köln-Stammheim. Spadlo tam 154 milimetrů vody za 24 hodin. Dosud tam evidovali jako nejvyšší hodnotu 95 milimetrů." na nedd.tiscali.cz/
Apokalyptické povodně na západě Německa jsou nový normál, varuje klimatolog

Jan Kocián ( 18. července 2021 11:46 )

Já očekávám nejvíc na Balkáně, třeba v Chorvatsku nebo v Bosně a Hercegovině, kde by mělo napršet jenom za včerejšek a dnešek i přes 300 mm!!

Jirik-ta ( 18. července 2021 11:46 )

http­s://ww­w.ch­mi.cz­/aktu­alni-situ­ace/­hydro­logic­ka-situ­ace/­hydro­logic­ka-situace

Jan Kocián ( 18. července 2021 11:22 )

ČHMÚ varoval před 3. SPA na Mandavě ve Šluknovském výběžku... byl jenom 2. SPA.

"Riziko překročení 3. SPA v povodích odvodňujících Šumavu, je relativně malé, přesto doporučujeme sledovat situace na tocích," oficiálně předpovídal ČHMÚ ve žluté výstraze. Blbě. Otava se dostala na trojku!

Zobrazit celou diskusi