Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Extrémní bouřky a povodně v Německu: 160 mrtvých, stovky zraněných! Trosky vydávají další těla

Aktualizováno -
18. července 2021
17:34
Autor: ČTK, simao, mav - 
14. července 2021
20:50

Kvůli vytrvalému dešti a záplavám na západě Německa zemřelo nejméně 160 lidí, uvádí německá média s odvoláním na úřady. Nejvíce obětí si bouře v noci na čtvrtek vyžádala ve spolkových zemích Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko. Dalších nejméně 27 obětí si živel vyžádal v Belgii. Dá se bohužel očekávat, že obětí bude přibývat, jak začne opadávat voda a záchranné složky budou moci prohledávat trosky. Stovky lidí je zraněných a stále také pohřešovaných.

Na západě Německa byly deště nejsilnější za víc než 200 let. V Porýní-Falci napršelo za čtvrtek 148 litrů na metr čtvereční a v Severním Porýní-Vestfálsku skoro 200, uvedl Bild. Zhruba 100 tisíc lidí zůstává bez proudu.

V městečku Erftstadt jihozápadně od Kolína nad Rýnem se částečně nebo zcela zřítila řada domů. Z mnoha z nich se podle místních úřadů ozývalo volání o pomoc. K zaplaveným stavbám se ale záchranáři mohli dostat jen ve člunech. „Jsou tam oběti na životech,“ konstatovala mluvčí okresu.

V oblasti Heinsberg se protrhla přehrada, která se nachází na řece Rúr. Místní záchranáři museli evakuovat 700 lidí.

Překvapeni v postelích

V Porýní-Falci policie pohřešovalo skoro 100 lidí, ve čtvrtek úřady okresu Ahrweiler jižně od Bonnu hovořily dokonce o 1300 pohřešovaných. Mluvčí okresu to podle DPA vysvětlila i částečně nefungující telefonní sítí. Mnoha lidem se tak nešlo dovolat na mobilní telefony.

Přinejmenším 110 lidí v okrese zemřelo, z koryta se vylila řeka Ahr. V obci Schuld odnesla šest domů a další desítky objektů mají narušenou statiku a hrozí jim zřícení. Panují obavy, že během dalších dní počet mrtvých ještě vzroste. Záchranáři totiž stále neprohledali všechna místa a domy zasažené záplavovou vlnou.

Povodeň „lidi překvapila, když byli v posteli,“ popsal bleskové záplavy ministr vnitra Porýní-Falce Roger Lewentz. „Někteří se zachránili na střechách, někdy tam i strávili noc. Ještě nevíme, kolik lidí bylo zraněno,“ dodal. Na bilanci škod je podle něho zatím příliš brzy, nyní jde o záchranu životů. Premiérka této spolkové země Malu Dreyerová označila situaci za katastrofální. „Mnoho lidí je stále v nebezpečí,“ prohlásila.

V Severním Porýní-Vestfálsku v sobotu evidovali nejméně 45 obětí, nejméně jednu oběť si vyžádaly sobotní záplavy v severním Bavorsku. 

Oblasti postižené přírodní katastrofou v sobotu navštívil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Ve zdevastovaném městě Erftstadt, kde se došlo k masivnímu sesuvu půdy, poděkoval „jménem všech Němců“ těm, kdo se podílí na záchranným pracích.

„Mnoho lidí zde v regionech nemá už nic jiného než naději. A my jejich naději nesmíme zklamat,“ uvedl prezident, který se v Erftstadtu setkal i s premiérem Severního Porýní-Vestfálska Arminem Laschetem. Ten záplavy označil za „katastrofu století“. Město Erftstadt i přes velké škody zatím nepotvrdilo žádné oběti.

V neděli dorazila i kancléřka Angela Merkelová. Dala najevo zděšení nad surrealistickým „strašidelným obrazem“ zkázy. Podle agentury DPA porohlásila, že „němčina sotva zná slova pro způsobenou devastaci“.

Německo zasáhly velmi silné bouřky (14.7.2021) Německo zasáhly velmi silné bouřky (14.7.2021) | Reuters

„Zatím nemám žádné poznatky, že by se na náš úřad hlásili krajané. A ani z generálních konzulátů v Düsseldorfu a Mnichově nepřišla žádná informace,“ uvedl český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. „Zatím o žádnou pomoc nepožádala ani německá strana, ani krajané. Dostávám ale spoustu soukromých dotazů z České republiky, které vyjadřují soustrast,“ dodal pro ČTK.

Bez pitné vody

V okrese Trevír-Saarburg voda poničila stovky domů. Hladina řeky Kyll, která je přítokem Mosely, dosáhla 7,8 metru, čímž výrazně překročila dosavadní maximum 4,8 metru z roku 1995. Záchranáři pomocí speciálního armádního vozidla museli evakuovat jeden z domovů pro seniory, protože příjezdovou cestu k němu odřízla voda.

Velice zasažený je také okres Euskirchen v Severním Porýní-Vestfálsku, informovala televizní stanice ZDF a místní média. Lidé v některých městech v Porúří, například v Mühlheimu nebo Bottropu, si vodu k pití musejí převařovat, záplavy poničily filtrační zařízení.

V postižených oblastech záchranáři pomáhají lidem z domů obklopených kalnou vodou na člunech, někde lidé před potopou utekli na střechy nebo vyšplhali na stromy a na pomoc jim přiletěl vrtulník.

Na většině území Severního Porýní-Vestfálska bylo přerušeno železniční spojení. Zaplavena byla i část dálnic. Záplavy poničily několik mostů a nejméně jeden zcela zničily, uvedla DPA.

Historická výše hladiny

Mluvčí místních hasičů DPA řekl, že tak extrémní bouřky nezažil už roky. Během 12 hodin tu podle německé meteorologické služby DWD napršelo až 80 litrů na metr čtvereční. Z okresu Hof přesto nejsou hlášeni žádní zranění.

Více mrtvých než současné povodně si v Německu za 50 let vyžádala jen letecká nehoda v Berlíně roku 1972 (156 mrtvých); už překonaly vykolejení rychlovlaku u Eschede (1998, 101 obětí na životech).

„Lidé jsou zoufalí“

Části Rýna na jihu Německa byly uzavřeny pro lodní dopravu kvůli zvýšení hladiny. Říční doprava byla zastavena mezi Maxau nedaleko Karlsruhe a Iffezheimem, uvedl mluvčí německého úřadu pro vnitrozemskou plavbu. Omezení patrně přetrvá do víkendu a zabrání plavidlům v cestě do Švýcarska, dodal. Vysoká voda znamená, že není dostatek prostoru k proplutí pod mosty. Lodní doprava v severních částech řeky je stále v provozu.

Úřady v Rheinbachu rozhodly o evakuování okolí hráze u jezera Steinbachtalsperre, jelikož hrozí její potržení. Zaplaven byl ve spolkové republice také hnědouhelný důl, jeho správci pohřešují jednoho ze svých zaměstnanců. 

Silné bouřky a záplavy v Německu (15.7.2021) Silné bouřky a záplavy v Německu (15.7.2021) | Reuters

V Severním Porýní-Vestfálsku museli hasiči odčerpávat vodu z mnoha sklepů. „Lidé jsou zoufalí,“ řekl mluvčí policejního prezidia v Hagenu. Kvůli zaplaveným a zabahněným ulicím dostalo mnoho vozidel smyk. Silnice v některých částech města Hagen byly nesjízdné.

Ve Stolbergu byly kolem čtvrtečního poledne zaznamenány první pokusy o rabování. Lidé se snažili vynášet zboží ze zaplavených obchodů, policie zadržela jednoho podezřelého, který se snažil vykrást zlatnictví.

Německá armáda na pomoc vyslala 900 vojáků. Ministerstvo obrany jim vyhlásilo nouzový stav, aby měli rozhodovací pravomoc vojáci na místě.

Hamáček nabízí pomoc

Německému prezidentovi Franku-Walteru Steinmeierovi kondoloval český prezident Miloš Zeman. „Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí,“ uvedl Zeman.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nabídl pomocnou ruku. „Nabídli jsme pomoc jak Belgii, tak Německu prostřednictvím Hasičského zachranného sboru. Oba státy se rozhodly, ze naší nabídku zatím nevyužijí,“ sdělil vicepremiér pro Blesk Zprávy.

„Sledujeme s lítostí velké záplavy v Porýní-Falci a Severním Porýní-Vestfálsku s vysokým počtem obětí, nezvěstných a zničených domů a jsme připraveni našim německým sousedům pomoci!“ uvedl na twitteru ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Německo není samo

Silné bouřky se nevyhnuly ani sousedícím zemím.  V Belgii už vodní živel rozbouřený v posledních dnech intenzivními dešti připravil podle deníku Soir o život nejméně 27 lidí. Záplavy sužují zejména Valonsko, které se rozkládá na jihu a východě Belgie. Nejvíce zasažené jsou obce Theux a Pepinster a lázeňské město Spa, ležící blízko Verviers ve valonské provincii Lutych.

Také samotný Lutych s asi 200 000 obyvateli se potýká s problémy. Úřady vyzvaly obyvatele čtvrtí ležících u řeky Mázy, aby pokud možno opustili svá bydliště. Podle oficiální zprávy vysílané v belgických médiích je lidem doporučováno, aby se uchýlili do výše položených částí Lutychu, a pokud to není možné, aby vyšli o patro výše a nevystavovali se žádnému nebezpečí, uvedla AFP.

Podle německé meteorologické služby nebezpečí bouřek o víkendu postupně poleví. Ještě v pátek a částečně i v sobotu však mají některé části země počítat s přeháňkami a bouřkami. Týká se to například Saska, které zasáhnou stejné intenzivní přeháňky jako Česko.

buban ( 17. července 2021 18:50 )

Ahoj Naid,tož snažím se,ale kluci jsou běžně ve Vídni,tak je to občas problém.A krapet nesouhlasím-ty její stořky moc úsměvné nejsou.Sama je coby pečovatelka v DD již přes rok bez práce-přece si testováním nenechá narvat kameru do hlavy.

naidka ( 17. července 2021 08:28 )

Ahoj Buban. Vnoučata napravíš, všimla jsem si, že chodíš na diskuze v pro mě nekřesťanskou hodinu, tak asi se jim hodně věnuješ a potom nestíháš. To je jinší hókna než vychovávat kočku a kocourka. Jinak, historky tvé bývalé snachy jsou celkem úsměvné fantasy, jenom by je neměla šířit dál.

buban ( 16. července 2021 21:24 )

Ahoj Naidka,dík za zastání.Ještě mně Heidi sdělila,že včera do Francie dorazily americké tanky kulivá pedofilii Macrona a rakouského premiéra Kurze.A toto vychovává má vnoučata a české soudy tomu fandí.

viho ( 16. července 2021 17:54 )

Již dříve někteří odborníci varovali, že velké větrné elektrárny mění lokální klima. Vzhledem k tomu, kolik těch obrovských větrníků už Němci postavili, je docela možné, že tahle nepohyblivá tlaková níže akumulující velké množství vody je způsobena právě nedostatkem větru, který zadržely větrné elektrárny. Je divné, že se větrníků staví stále více, a nikdo se vážně nezabývá jejich vlivem na proudění vzduchu a meteorologické jevy. Z toho ale asi netečou dotace...

ingmarie ( 16. července 2021 14:33 )

Moc nechápu proč nechtějí zahraniční pomoc , asi si ještě neuvědomují skutečný rozměr katastrofy. Tohle nemůžou zvládnout bez okolní pomoci a minimálně speciální skupiny na vyhledávání přeživších v sutinách si měli z okolních států vyžádat už ráno.

Zobrazit celou diskusi