Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolaps budovy na Floridě má dalších deset obětí. Celkem zahynulo 46 lidí, stovku pohřešují

Aktualizováno -
7. července 2021
15:55
Autor: ČTK - 
6. července 2021
18:32

Na 46 mrtvých ve středu stoupla bilance částečného kolapsu 12patrové budovy nedaleko amerického města Miami, pátrací týmy našly na místě dalších deset těl. Záchranáři tento týden pokračují v prohledávání trosek v městečku Surfside poté, co byl zbytek bytového komplexu z bezpečnostních důvodů zdemolován. Stále se pohřešuje více než stovka lidí.

Pátrání po obětech trvá už skoro dva týdny a deník The New York Times (NYT) operaci hodnotí jako „chmurnou a čím dál více beznadějnou“. Část 40 let staré budovy Champlain Towers South se zřítila v noci na 24. června a od konce tohoto dne záchranáři na místě nenašli nikoho živého. „Je to pořád to samé,“ řekl dnes ráno listu Miami Herald jeden z krizových pracovníků, který si nepřál být jmenován.

V pondělí počet potvrzených obětí stoupl na 27, nyní už je podle úřadů na čísle 46.

Práce musely být opakovaně přerušeny kvůli bleskům

Zásah nadále komplikuje počasí, ačkoli nejsilnější dopady tropické bouře Elsa se podle všeho městu Miami a jeho okolí vyhnou. V pondělí nicméně práce musely být opakovaně přerušeny kvůli bleskům v okolí hromady trosek, píše NYT. Náměstek okresního šéfa hasičů Raide Jadallah podle AP informoval o další dvouhodinové pauze způsobené blesky v brzkých ranních hodinách.

Úřady v souvislosti s kolapsem Champlain Towers South stále pátrají po 113 lidech, šéfka okresu Miami-Dade County Daniella Levineová Cavaová nicméně v úterý uvedla, že jen u 70 lze s jistotou tvrdit, že byli nad ránem 24. června uvnitř budovy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi