Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Týraní psi čekají v klecích na krutou smrt: Čína se nechce vzdát odporného festivalu

Autor: tsv - 
22. června 2021
19:44

Čínské město Jü-lin zahájilo každoroční festival, při kterém se za necelé dva týdny usmrtí a sní přes pět tisíc psů. Ilegálnímu dovozu starých a umírajících zvířat prefektura nebrání, aktivisté volají po změně nejen kvůli týrání zvířat, ale i nebezpečnému zdravotnímu riziku. Takzvané mokré trhy ve Wu-chanu byly považovány za místo, odkud se do světa rozšířil koronavirus. Na událost poukázal server Mirror.

Video na twitteru ukazuje ohavné podmínky, ve kterých zvířata tráví poslední chvíle života na mokrých trzích.

V rámci desetidenního festivalu dovážely dodávky během posledních týdnů do Jü-linu tisíce psů. Většinou se jedná o křížence a pouliční nebo staré psy. V klecích na mokrých tržnicích však prodejci drží i malá štěňata, která během festivalu zaživa vaří ve vodě a poté prodávají jako pochoutku. Podle vedení prefektury jsou na dálnicích vedoucích k Jü-linu rozestavené kontroly, které vyhlíží dodávky se zvířaty a znemožňují jim vjezd. Místní aktivisté však poukazují na to, že se do města navzdory kontrolám dále dostávají stovky takových vozidel.

„Zastavení přijíždějících dodávek se psy by mělo být hlavní prioritou úřadů kvůli riziku nemocí a týrání zvířat,“ říká Xiong Hu, aktivista žijící v autonomní oblasti Kuang-si. „Do Jü-linu v posledních týdnech přijíždí dodávka za dodávkou s nemocnými a umírajícími psy a místní autority nedělají nic, aby tomu zabránily.“

„Po tom všem, čím si Čína prošla s covidem-19, byste řekli, že se národní i regionální úřady pořádně zaměří na nelegální a nemorální trhy s psím masem, aby zabránily ohrožování veřejného zdraví, které z těchto zbytečných trhů plyne,“ doplnil Xiong Hu. Velké místní skupiny bojující za práva zvířat rozeslaly petici k zákazu festivalu a prodeje psího masa čínskému ministru zdravotnictví, ministru zemědělství, sekretariátu oblasti Kuang-si i starostovi města Jü-lin. Místní úřady však nadále na dodržování zákona, který praktiky zakazuje, řádně nedohlížejí.

Expert na čínskou politiku blahobytu zvířat doktor Peter Li přitom chválil zemi za pokrok, kterého dosáhli v městech Šen-čen a Ču-chaj poté, co úřady zakázaly prodej a konzumaci psů a koček. Poukázal ale na to, že mokré trhy nadále zůstávají velkým zdravotním rizikem. „Tento prodej může být tikající časová bomba nemocí přenášených ze zvířat na lidi a potenciálních epidemií.“

Zobrazit celou diskusi