Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Italský „Robinson Crusoe“ se chystá opustit ostrov. V růžovém ráji žil osamocen 32 let

Autor: Darina Jíchová - 
1. května 2021
19:51

Mauro Morandi (81) je známý spíše jako italský Robinson Crusoe, muž od roku 1989 žije na opuštěném ostrově Budelli. Vypadá to ale, že jeho život poustevníka končí, ostrov bude muset opustit kvůli tomu, že mu úřady hrozí vystěhováním. Morandi sdělil reportérům deníku The Guardian, že už nemá sílu bojovat, a proto se chystá z Budelli odejít.

„Vzdal jsem to,“ přiznal Morandi. Budelli je součástí souostroví La Maddalena nacházejícího se nedaleko Sardinie a je považován za jeden z nejkrásnějších ostrůvků Středozemního moře. Proslul hlavně svými malebnými plážemi s růžovým pískem. Morandi se sem dostal čirou náhodou, když měl v roce 1989 problémy na moři a se svým katamaránem zakotvil právě na Budelli. Původně se chtěl plavit po jižním Pacifiku.

Na ostrov se dostal náhodou

Morandi vzpomíná, že to byla vlastně souhra nešťastně šťastných náhod, s poškozenou lodí sice nemohl v plavbě pokračovat, na ostrově se mu však zalíbilo, navíc zjistil, že jeho správce se chystá do penze. Takže nakonec prodal svůj katamarán, vzdal se snu na plavbu po Pacifiku a převzal roli správce Budelli. Od té doby zde žije, jeho domovem se stal bývalý kryt z druhé světové války, odkud má výhled na zátoku.

Muž vypověděl, že na ostrově zná každý jeho kámen, strom a zvíře. Na konci dubna se ale přesune pryč a opuštěný ostrov nahradí malý byt. Úřady se snaží Morandiho z ostrova dostat od roku 2016, z celého souostroví La Maddalena totiž bude národní park a centrum pro environmentální výuku. „Po 32 letech jsem dost smutný, že musím odejít. Řekli mi, že budou provádět práce na mém domě a tentokrát už opravdu musím jít,“ správci národního parku tvrdí, že Morandi historický kryt přestavoval bez jejich svolení.

Morandi je původně z italského města Modena, tam se vracet nebude, přesídlí na největší ostrov souostroví La Maddalena. „Budu žít na předměstí hlavního města, budu tam chodit nakupovat, ale volný čas jinak budu mít sám pro sebe. Tak se vlastně ani nic nezmění, pořád budu mít výhled na moře,“ komentoval změnu Morandi.

Tisíce Morandiho fanoušků chtějí, aby na ostrově zůstal

„Jen doufám, že někdo Budelli ochrání tak, jak jsem to dělal já.“ Ital strávil roky tím, že ostrov udržoval v čistotě, odklízel naplavené dřevo i odpadky, staral se o pláže a v létě vzdělával turisty o místních ekosystémech. Jeho pozici coby správce ostrova ohrozil bankrot soukromé firmy, která Budelli vlastnila.

Původně měl ostrov koupit novozélandský podnikatel Michael Harte, který slíbil, že Morandi může zůstat jako správce. To se nelíbilo italským úřadům a v roce 2016 sardinský soud rozhodl, že Budelli se vrátí do vlastnictví státu. Turistům bylo zakázáno procházet se po plážích s růžovým pískem, nesmí se ani koupat v moři, ostrov ale navštěvovat můžou.

Morandi má na sociálních sítích tisíce fanoušků, kteří podepsali petici za to, aby ho úřady na ostrově nechaly. „Co bude s Budelli bez Maurovy ochrany?“ obracejí se lidé na úřady, mnozí se obávají, že ostrov a jeho krása bez Morandiho zahynou.

Video  Brňan Luděk (77) s covidem-19 podstoupil léčbu lékem Regeneronem R  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi