Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Hanebné.“ Boris Johnson zuří kvůli řeži v Bristolu, na policisty létala i vajíčka

Autor: ČTK, sova - 
27. března 2021
21:15

Demonstranti v britskému Bristolu se střetli s policií. Ta při rozhánění demonstrace několik osob zadržela. Tisíce demonstrantů se v centru města sešly na protest proti návrhu zákona, který má policii poskytnout nové pravomoci k omezování pouličních protestů. Informují o tom server BBC a agentura Reuters. Server Daily Mail píše o tom, jak demonstranti vypouštěli rachejtle na vyděšené policejní koně před centrální policejní stanicí.

V Bristolu to bylo za poslední týden již třetí protestní shromáždění, a to navzdory koronavirovým restrikcím. Páteční demonstrace byla zpočátku převážně poklidná, výraznější konflikty začaly až pozdě večer, kdy se policie snažila protest ukončit.

Na policisty byly házeny předměty, včetně vajíček a skleněných lahví,“ uvedla místní policie. „Nebudeme tolerovat násilné nepokoje,“ dodala.

Sto policistů na více než tisíc demonstrantů

Demonstrace se konala na protest proti chystanému zákonu o policii, trestných činech a soudech, který mimo jiné dává policii větší pravomoci při omezování protestních shromáždění. Na zákon se upřela pozornost, když policie tvrdě zasáhla proti lidem, kteří se zapojili do protestů po nedávné vraždě Sarah Everardové.

Policie použila k potlačení demonstrantů štíty, někteří z protestujících po jejich zásahu spadli na zem. Poměr sil policistů a protestujících byl asi 100:1000.

Britský premiér Boris Johnson v sobotu bouřlivou demonstraci ostře kritizoval. Podle něj čelili policisté hanebným útokům. V pátek skončilo deset lidí za mřížemi, uvedla agentura Reuters.

„Včera večer jsme byli svědky hanebných útoků na bristolské policisty. Nelze dopustit, aby byli vystaveni házení cihel, lahví a zápalných bomb lůzou, která je odhodlána páchat násilí a ničit majetek. Plně policii i město podporuji,“ napsal Johnson na twitteru. Slova odsouzení zazněla i od ministryně vnitra Priti Patelové.

Video  Policisté v noci na sobotu odhalili párty v otevřeném baru na Staroměstském náměstí. Uvnitř našli 40 lidí i několik sáčků s kokainem.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi