Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Kdybych je poslouchala, ani bych nevstala z postele,“ Macronová (67) promluvila o kyberšikaně

Autor: Darina Jíchová - 
13. února 2021
05:50

Kyberšikana je velké téma současnosti, útokům internetových trollů čelí tisíce dětí i dospělých. Jestli někdo ví, jaké to je být terčem takovýchto útoků, pak je to první dáma Francie Brigitte Macronová (67). O Francouzce se neustále píše ve spojitosti s 25letým věkovým rozdílem, který ji dělí s jejím manželem, prezidentem Emmanuelem Macronem (42). O kritice a nechutných poznámkách na svou adresu, které se objevují na sociálních sítích, promluvila s francouzskými teenagery. Příběh Macronové přinesl magazín Voici.

Boj s kyberšikanou dětí a mladistvých je jedním z bodů programu první dámy Francie. „Pokud bych je poslouchala, ani bych nevstala z postele,“ řekla Macronová o šikanatorech, kteří na ni na internetu útočí. Jako bývalá učitelka se často setkávala se šikanou ve škole, boji s ní se věnuje i v rámci charity „Operace žluté kousky“, kterou převzala po své předchůdkyni Bernadette Chiracové.

Na počátku února navštívila Macronová instituci Maison de Solenn, která nese jméno dcery novináře Patricka Poivrea d'Arvora. Dívka trpěla anorexií a bulimií, svůj život v devatenácti letech ukončila sebevraždou. Stala se symbolem boje s duševními problémy teenagerů. Maison de Solenn je otevřen všem mladistvým „nehledě na to, jak velké nebo malé“ jsou jejich problémy. Právě zde minulý týden Macronová promlouvala s francouzskými náctiletými.

Macronová si potřebovala „vylít srdce“ 

„Prezident a já jsme často napadáni na sociálních sítích a některé útoky jsou vskutku extrémní,“ otevřela se Macronová. „Nevíme, kdo jsou ti lidé. Myslí si ale, že mají právo rozhodovat o tom, co má dělat prezidentova žena a jaká má být. Kdybych je poslouchala a brala si to všechno k srdci, ráno bych ani nevstala z postele,“ první dáma puberťákům nabídla porozumění a svými slovy je chtěla uklidnit.

Macronová jim také chtěla ukázat, že v tom nejsou sami. Před novináři pak přiznala, že rozmluva s teenagery neprospěla jen jim samotným, ale také jí. Uvedla, že i ona si potřebovala „vylít srdce“ a promluvit si o kritice spojené s politikou jejího manžela nebo jejím věkem, což jsou témata, kvůli kterým je napadána nejčastěji.

Video  Jak se bránit šikaně? Je to nečekaně jednoduché  - VT / titulky Adam Balažovič
Video se připravuje ...

tryskomys ( 14. února 2021 11:21 )

Není první dáma jako v Americe,tak omlouvá své staré neřesti,když nic jiného ty mladé nezajímá.

Zobrazit celou diskusi