Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zázrak po otřesech v Chorvatsku: Hasiči zachránili z ruin dívku. A Češi mají poškozené domy

Aktualizováno -
31. prosince 2020
20:15
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
31. prosince 2020
09:41

V chorvatském městě Petrinja dnem i nocí pokračují záchranné a odklízecí práce po ničivém zemětřesení, které v zemi udeřilo v úterý. Otřesy byly cítit až v Česku. Živelná pohroma si vyžádala nejméně 7 mrtvých a nespočet zraněných, šťastně ale dopadl příběh ženy, kterou zavalily trosky. Hasičům se ji ve středu podařilo zachránit. O zázraku informovali na svém facebooku. Obavy pak v noci na čtvrtek vyvolalo další mírné zemětřesení, které zasáhlo oblast kolem města Sisaku. A škody utrpěly i domy české menšiny v Chorvatsku.

Ženu v ruinách města Petrinja objevili hasiči sboru z nedalekého města Novska, kteří dorazili do zubožené obce pomoct. „Tři dny naši hasiči pomáhají v Petrinji. Vytáhli ženu pohřbenou v ruinách města. Dívce přejeme brzké uzdravení a našim hasičům děkujeme. Bravo!“ stojí na facebooku hasičského sboru. Hasiče k přeživší dovedl pátrací pes. Byla uvězněná v budově Městské správy Petrinji.

„Pokračujeme dál. Petrinja, den třetí. Pouze ten, kdo se vzdá, je skutečně poražen... Vytáhli jsme z této kanceláře živou dívku pohřbenou pod cihlami a betonem, přejeme jí hodně štěstí a rychlé uzdravení! Moc děkujeme za projevy vaší podpory,“ vzkázali následně hasiči. Velitel sboru Zlatko Pješ dodal, že zásah byl velmi náročný.

Žena byla při vědomí

„Kancelář se nacházela ve druhém patře zničeného domu, místo bylo plné sutin, hlavně cihel a betonu. Čtyři hodiny jsme kopali, než jsme ženu dostali ven. Život jí v podstatě zachránilo křeslo, byla při vědomí a my jsme s ní mohli komunikovat,“ Pješ doplnil, že nejprve odkryli její hlavu a lékař jí podal kyslík. „Momentálně nevíme, v jakém je stavu, máme plné ruce práce,“ prohlásil hasič.

Zemětřesení udeřilo v úterý po poledni 46 kilometrů od Záhřebu. Podle chorvatské televize HRT chorvatští seizmologové intenzitu určili na 6,2 stupně. Chvíli předtím registrovali otřes o síle 4,1 stupně. Zemětřesení bylo znát i v Česku a dalších zemích. České úřady neinformovaly, že by mezi oběťmi byli i čeští občané. Na českou ambasádu v zemi se ani podle informací ministerstva zahraničí zatím nikdo neobrátil s problémy.

Chorvatsko se v noci zase třáslo

Poslanec chorvatského parlamentu za českou a slovenskou menšinu Vladimir Bilek v České televizi uvedl, že zemětřesení způsobilo škody také na domech české menšiny kolem Sisaku. Podle sčítání lidu z roku 2011 žilo v Chorvatsku bezmála 10.000 lidí české národnosti.

Obavy nicméně nekončí. V noci na dnešek oblast pocítila další otřesy. Evropské seizmologické centrum EMSC oznámilo, že v prostoru Petrinji zaznamenalo záchvěvy o síle 3,8 a 3,1 stupně. 

Čeští hasiči dopravili ve čtvrtek do Chorvatska humanitární pomoc poskytnutou Českou republikou. Čeká je vykládka a návrat domů. Hasičský záchranný sbor ČR to uvedl na twitteru.

O pomoci rozhodlo ministerstvo vnitra. Obsahuje 600 lehátek s matracemi, 1200 spacích pytlů, 1200 přikrývek, deset elektrických topidel a osvětlovací systémy. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý informoval o tom, které věci Chorvatsko požadovalo. O možné pomoci telefonicky mluvili premiéři obou zemí Andrej Babiš (ANO) a Andrej Plenković. Pomoc nabídly i další země a rovněž Evropská komise.

Video  Chorvatsko postihlo silné zemětřesení: Takhle zdevastovalo město Petrinja  - Reuters / Foto: ČTK, Profimedia
Video se připravuje ...

frantacizek ( 31. prosince 2020 13:42 )

super stejně ale necelých 6 stupňů Richtera je taková pořád ještě střední hodnota, ty domy tam musejí mít vratkých základů..ležet na střetu tektonických desek, tak tam popadá zřejmě vše..

pojidacpsu ( 31. prosince 2020 13:27 )

tak snad byla jeste tepla kdyz ji vytahly

Zobrazit celou diskusi