Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vyhrál Biden, nebo Antitrump? Tohle je pět důvodů demokratického úspěchu

Autor: mav - 
9. listopadu 2020
21:10

Po skoro 50 letech v politice a celoživotní prezidentské ambici získal Joe Biden Bílý dům. Hlasoval rekordní počet Američanů spíš pro Bidena, nebo proti Trumpovi? BBC vidí pět klíčových důvodů, proč se Bílého domu chopí syn prodavače automobilů ze státu Delaware.

1. Koronavirus

„Možná ten největší důvod, proč Biden vyhrál, leží zcela mimo jeho vliv,“ soudí zpravodaj BBC v Severní Americe Anthony Zurcher. Covid-19 více či méně přímo přispěl k úmrtí 230 000 Američanů, a nutně tak proměnil aktuální politiku. Zvláště proto, že z pohledu spousty lidí Donald Trump nebere epidemii příliš vážně.

„Pandemie a následný ekonomický úpadek vzaly Trumpovi jeho primární předvolební notu růstu a prosperity,“ dodává Zurcher. „A zdůraznily obavy, které měli mnozí Američané z jeho občasné nesoustředěnosti, tendence zpochybňovat vědu, chaotického přístupu k malým i velkým otázkám i stranickosti.“

2. Bez přešlapů

O slibné naděje v demokratických primárkách roku 1987 se Biden připravil vlastní chybou, když vykradl nedávný projev šéfa britských labouristů. Také se investigativní novináři podívali na jeho vysokoškolská léta. Ukázalo se, že si v kampani poněkud vymýšlí ve svůj prospěch či že dostal nedostatečnou za úvod do právní metodologie, neboť odevzdal plagiát.

V roce 2007 soupeřil o demokratickou nominaci podruhé. Zdaleka nejen černochy popudil rádoby komplimentem na adresu svého tehdejšího soupeře Baracka Obamy: „Je to první výmluvný, bystrý, čistý a pohledný Afroameričan.“ Z klání se stáhl, když byl v průzkumech preferencí mezi demokraty až pátý. Obama si jej ale pak vybral za viceprezidenta.

Tentokrát žádnou velkou „botu“ neprovedl; navíc čelil soupeři, který přešlapy rozhodně nešetří. Když se proto na Trumpa v debatě obořil, ať už „drží zobák“, nevyvolalo to zas takové pozdvižení, jako kdyby to vpálil normálnímu politikovi.

3. Hlavně ne Trumpa

„Velká účast nemusí znamenat nadšení pro Joea Bidena, spíš vychází z přesvědčení, že Donald Trump je nejnebezpečnější prezident, jakého jsme v moderní historii měli,“ shrnul pro BBC pocity mladé generace Christopher Badillo (18) z Floridy.

Demokratům se zkrátka podařilo volby z klání dvou kandidátů udělat spíše referendum o Donaldu Trumpovi, Biden prostě představuje alternativu k chaosu, polarizaci a excesům. Za vlády Joea Bidena si mnozí celé týdny politiky ani nevšimnou, míní demokraté napůl v žertu.

4. Prezident centrista

Republikánům se dařilo v řadě občanů vyvolávat strach ze „socialismu“, který podle nich Biden přinese. Skutečnost je taková, že silnému levému křídlu v Demokratické straně Biden úspěšně odolal v primárkách a ani poté se nemusel moc přizpůsobovat – například výběrem své dvojky, místo zástupce levice se viceprezidentkou stane umírněná Kamala Harrisová. Víc než hlasy levičáků totiž Biden potřeboval umírněné konzervativce rozčarované Trumpovou vládou. „Konečně zase můžu být republikánem,“ přiznal James D. Clark (68) z Virginie, proč poprvé volil demokrata. „Věřím, že i když Senát zůstane republikánům, Biden jako prezident s nimi dokáže spolupracovat,“ řekl BBC.

Z umírněných středových pozic ovšem Biden couvl v jedné velké otázce. „Klimatičtí aktivisté byli zklamáni, když pan Biden představil své první plány na boj s klimatickými změnami. Ale na jaře přišel s rozmáchlým návrhem, s nímž mu asistovali dřívější kritici, popisovaným jako nejambicióznější návrh kdy představený prezidentským kandidátem,“ konstatuje BBC.

Mj. počítá se 400 miliardami dolarů (skoro 9 bilionů Kč) na výzkum obnovitelných zdrojů, uhlíkově neutrální energetikou do roku 2035, zpřísněním emisních regulací pro auta i půl milionem dobíjecích stanic pro elektromobily.

5. Bílý dům za miliardu

Donald Trump je sice 339. nejbohatší Američan, ze svého jmění cca 56 miliard korun ale ve prospěch udržení se v Bílém domě obětoval jen zlomeček a Biden měl k dispozici víc peněz.

Co do útraty za kampaň byly letošní volby rekordní. Do poloviny října (poslední tři týdny sečte Federální volební komise později) vybral Trump od svých podporovatelů 601 milionů dolarů (13,4 mld. Kč), zatímco Biden měl o více než polovinu víc, přes 952 milionů (21,3 mld. Kč). A peníze, utracené zejména za inzeráty a spoty v médiích všeho druhu včetně sociálních sítí, hrály letos větší roli. Koronavirus totiž omezil tradiční metodu politických kampaní, kdy dobrovolní aktivisté chodí přesvědčovat voliče od dveří ke dveřím. Naopak voliči za lockdownů víc seděli doma a sledovali televizi i internet.

„Peníze samozřejmě nejsou vše. Před čtyřmi lety měla kampaň Clintonové před Trumpem výrazný finanční náskok,“ připomíná BBC. „Peníze dávají kampani možnosti a iniciativu – a Biden svou převahu dobře využil.“

denisz ( 10. listopadu 2020 00:45 )

Biden bude tvárný, hodně nasliboval a určitě
vše nesplní, končí sranda. Úplný opak Trumpa.

Zobrazit celou diskusi