Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemětřesení v Turecku a Řecku: 100 mrtvých, pátrání v troskách a pustošivá tsunami

Aktualizováno -
3. listopadu 2020
07:47
Autor: ČTK - 
30. října 2020
15:40

 Záchranáři v Turecku našli živého sedmdesátiletého muže pod sutinami domů, které se zřítily při pátečním silném zemětřesení. Muž v troskách přežil 34 hodin. Otřesy zasáhly především západ Turecka a řecký ostrov Samos, počet obětí vystoupil na 81. Turecká agentura Anadolu uvedla, že v Turecku je 98 mrtvých. Na Samosu zemřeli dva lidé.

Největší škody zemětřesení napáchalo v tureckém městě Izmir, kde záchranáři dál pátrají po přeživších v troskách osmi zřícených budov. Zatím se jim podařilo zachránit zhruba 100 zasypaných lidí.

Práci jim komplikují i následné otřesy, kterých bylo od pátku téměř 1000, z toho 43 bylo silnějších než čtyři stupně. Při zemětřesení utrpělo v Turecku zranění na 950 lidí, asi 200 jich je v nemocnici. Osm lidí je v kritickém stavu na jednotkách intenzivní péče. Na Samosu se zranily asi dvě desítky lidí.

Erdogan slíbil nové domy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že pro ty, kdo v Izmiru přišli o střechu nad hlavou, budou postaveny nové domy. Do zasažené oblasti podle něj vláda zatím poslala 24 milionů tureckých lir (asi 67 milionů Kč) a další peníze budou zaslány v případě potřeby.

Po odklizení sutin se podle něj začne s novou výstavbou. Do jejího dokončení bude vláda platit zasaženým nájemné a zajistí náhradní ubytování.

Pobřeží zasáhla tsunami

Ohnisko zemětřesení, které mělo sílu 6,6 stupně, bylo v hloubce 16 kilometrů.

Epicentrum se pak nacházelo v Egejském moři severovýchodně od ostrova Samos. Ten i pobřeží turecké provincie Izmir zasáhla slabší vlna tsunami, v Turecku při ní utonula starší žena.

Záchrany šťastlivců

Záchranné práce dopadají však i š´tastně. Po více než 30 hodinách záchranáři krátce po sobotní půlnoci vyprostili živého Ahmeta Citima, jemuž je 70 let. "Nikdy jsem nepřestal doufat," řekl. Záchranáři se dnes soustředili na trosky devíti zřícených budov, v nichž se snažili najít pohřešované.

AFP popisuje, jak se na okraji Izmiru týmy záchranářů v noci prokousávaly skrze betonové bloky a pokroucené nosníky, které ještě o den dříve tvořily kostru sedmipatrového obytného domu.

Nebezpečná obydlí

Turecká média uvádějí, že některé ze zřícených budov nebyly ani před otřesy zcela bezpečné a nedostaly osvědčení od statiků, přesto v nich dál bydleli lidé.

Jedna z obyvatelek zříceného činžovního domu, která zemětřesení přežila, novinářům řekla, že v domě bylo v okamžiku neštěstí asi 50 lidí. "Při prvním otřesu se nestalo nic. Při druhém ale sedmé, šesté a čtvrté patro sesedly dolů jako sendvič. Budova pak spadla s hlasitým rámusem k zemi v oblaku dýmu. Všechno se to stalo během minuty," citovala agentura AP 73letou Suzan Dereovou.

14letého chlapce transportovali do Athén

Na Samosu jsou dva mrtví mladí lidé, na něž se zřítila zeď, když šli ze školy. Mezi asi dvěma desítkami raněných byl 14letý chlapec, který musel být letecky přepraven do Athén.

Na Samos vyrazil řecký premiér Kyriakos Mitsotakis a předtím poděkoval za solidární reakci tureckého prezidenta Erdogana. Turecko-řecké vztahy jinak nejsou zrovna přátelské, připomínají agentury.

Z trosek vytáhli i dívku se psem

Do záchranářských operací v Turecku je zapojeno na 5000 lidí a případy vyproštění živých jsou bouřlivě vítány. V soboturáno vytáhli záchranáři z trosek poschoďového domu mladou dívku i s jejím psem.

Pod sutí jsou ale stále další lidé včetně zaměstnanců zubní kliniky, která byla v přízemí. Z nižšího domu vyprostili záchranáři ráno i dvě ženy ve věku 53 a 35 let.

Úřady v Izmiru vyzvaly občany, aby se nevraceli do poškozených domů, protože stále hrozí jejich zřícení při následných otřesech. Mnoho lidí strávilo noc venku, a to i ti, jejichž domy se nezdají být poškozené.

Řecko leží v seismicky aktivní oblasti, zemětřesení jsou tam relativně častá. V září zasáhlo silné zemětřesení ostrov Kréta, kde způsobilo jen škody na majetku. Poslední zemětřesení s oběťmi na životech o síle 6,7 stupně zasáhlo v červenci 2017 ostrov Kos nedaleko Turecka. Dva lidé tam tehdy zemřeli. Zemětřesení o síle 5,9 stupně v roce 1999 v Aténách usmrtilo 143 lidí.

Turecko má za sebou několik ničivých zemětřesení - v roce 1999 v Izmitu na západě země při otřesech o síle 7,6 stupně přišlo o život přes 17.000 lidí a půl milionu občanů ztratilo střechu nad hlavou. Při zemětřesení ve Vanu v roce 2011 zahynulo přes 520 lidí. Letos v lednu postihlo provincii Elazig zemětřesení o síle 6,8 stupně a zemřelo při něm více než 40 osob. Poslední zemětřesení, při kterém zemřel jeden člověk, postihlo letos v červnu východní část země.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jonn ( 30. října 2020 16:36 )

Sám velký Aláh je potrestal .

Zobrazit celou diskusi