Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češi převážili letadlo z Londýna. Proč seděli tak vepředu? Na vině byla drobná chyba

Autor: Martin Valeš - 
11. října 2020
19:22

Cestující na lince Londýn Luton – Praha Ruzyně přetížili předek airbusu, pilot měl problém letadlo zvednout. Nízkonákladovou společnost Wizz Air rádi využívají spořivější čeští návštěvníci Londýna, jakož i mladí Britové, kteří se zase do Prahy létají na víkend lacině opít. Respektive tak dělali před pandemií koronaviru. Na vině ovšem nebyla neukázněnost či snad dokonce opilost pasažérů, nýbrž ztracený e-mail.

Čtvrtek 16. ledna, půl osmé večer britského času. Airbus A321-231 uhání po ranveji a nabírá potřebnou rychlost ke vzletu. Jenže když chce kapitán normálně zvednout nos, dvoumotorový stroj nereaguje. A to ani když „přidá plyn“. Pro rychlém zesílení tahu musí stisknout až tlačítko TOGA, konečně se nos obrací k oblakům.

Napřed soudí, že je špatně nastavený stabilizátor, až ve vzduchu pilotům dochází skutečná příčina. Letadlo nebylo nijak přetížené, na 230 sedadlech sedělo jen 157 pasažérů. Jenže nerovnoměrně: zadní čtvrtina stroje byla zcela prázdná. „Výsledkem bylo, že letadlo při rotaci nereagovalo, jak mělo,“ uzavřel teď vyšetřování britský úřad leteckých nehod AAIB.

Původně totiž měl do Prahy letět menší Airbus A-320, až pár hodin před startem ho nahradil A-321. Má o 50 míst a sedm metrů na délku víc.

Z budapešťského operačního střediska aerolinek Wizz Air „z technických důvodů“ neodešel e-mail informující kolegy v Lutonu. Odpovědný pracovník si toho všiml a telefonoval do Anglie, ale jen na jedno oddělení. O změně se tak nedozvěděli pracovníci, kteří měli cestujícím určit místa.

Nevšímavé letušky

Neobvyklé rozsazení nijak „netrklo“ letušky, kapitán dokonce od systému dostal potvrzení, že jsou cestující rozmístěni správně.

V Praze už pak přistáli normálně. Aerolinky po interním vyšetřování incidentu zavedly šest opatření, aby se stejná chyba neopakovala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi