Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Cvičný let skončil katastrofou: V troskách letounu zemřelo 26 lidí, přižil jediný kadet

Aktualizováno -
26. září 2020
12:15
Autor: ČTK - 
25. září 2020
21:45

Ukrajina dnes drží státní smutek kvůli páteční havárii vojenského letounu s 27 armádními piloty a kadety na palubě, píše server Ukrajinska pravda. Pouze dva lidé havárii přežili, jeden z nich ale vážným zraněním krátce na to podlehl. Antonov An-26 se zřítil při přistávacím manévru u města Čuhujiv v Charkovské oblasti a po dopadu na zem začal hořet.

„Ukrajina ztratila v hrozné tragédii, zřícení letadla An-26 u Čuhujivu, 26 svých synů. Na místě zemřelo 25 z nich, další později podlehl popáleninám v nemocnici. Druhý raněný je stále hospitalizován, modlíme se za jeho rychlé uzdravení,“ uvedla kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na facebooku.

Jediným přeživším je student třetího ročníku charkovské Univerzity ukrajinských vzdušných sil. Podle ředitele nemocnice, v níž se kadet léčí, je stav raněného stabilizovaný a již příští týden by mohl být z kliniky propuštěn.

Letadlo po nehodě skončilo v plamenech, ukazují záběry, které se objevily na sociálních sítích.

„Letadlo se zřítilo při přistání. Kromě posádky byli na palubě kadeti charkovské Univerzity ukrajinských vzdušných sil. Na místě jsou mrtví a zranění,“ potvrdilo velení ukrajinských vzdušných sil. Na palubě bylo 28 lidí - vojenští piloti a kadeti.

Agentura Interfax v pátek s odkazem na vlastní zdroj psala, že pilot si mohl splést cestu s přistávací dráhou. Gubernátor Charkovské oblasti Oleksij Kučer ale tvrdí, že příčinou neštěstí byla porucha motoru. Ministr obrany Andrij Taran dnes podle Interfaxu uvedl, že letoun mohl při přistání zavadit křídlem o zemi. Podle serveru Echo Moskvy se již našla černá skříňka letounu.

An-26 je vojenské dopravní letadlo vyvinuté sovětskou konstrukční kanceláří Antonov. V provozu je také modifikace pro cestující An-26-100 s kapacitou až 43 osob.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 26. září 2020 13:22 )

Co se stalo vám?

PPP150W ( 26. září 2020 13:22 )

V záhlaví článku je jasně uvedeno, že letadlo AN26 patří ukrajinské armádě a havarovalo na Ukrajině (město Šuhujiv v Charkovské oblasti). Z toho jednoznačně vyplývá, že spadlo ukrajinské letadlo. Dále je v článku uvedeno, že AN26 je letadlo vyvinuté sovětskou kanceláří Antonov, což je nepochybně údaj pravdivý, vzhledem k tomu, že Ukrajina byla v době vývoje letadla jednou ze sovětských svazových republik. Nikde není napsáno, že spadlo sovětské letadlo.

Tutatis ( 26. září 2020 11:07 )

Opravte mě, když tak, kde je napsáno v článku - ukrajinské letadlo ukrajinských ozbrojených sil... Takže článek měl být o tom, že na Ukrajině spadlo ukrajinské vojenské letadlo...vyvinuté ještě v sovětském svazu od roku 1956 v ukrajinském městě... a vyrobeno na Ukrajině, to je celé

PPP150W ( 26. září 2020 09:40 )

Vzpomínám si, že když byly "uzeměny" MAXy, bylo v reportáži uvedeno to samé. Dokonce i výčet nehod těchto "neruských" letadel. To lze považovat za dostatečně objektivní, nemyslíte?

Tutatis ( 26. září 2020 09:06 )

Nereagoval bych jedině tehdy, kdyby tyto zprávy byly opravdu psány stejně na všechny jakékoliv strany, ale zásadně nejsou.

Zobrazit celou diskusi