Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Diplomat snědl lahůdku z ohrožené želvy. Ostudné, pustili se lidé do velvyslance

Autor: Darina Jíchová - 
17. září 2020
22:28

Na svém profilu si tenhle diplomat nasdílel fotku jedné z lahůdek, kterou si dopřál v exotické zemi. Ochutnal však maso vzácné a vysoce ohrožené želvy kožnatky. Australský velvyslanec v Kambodži Pablo Kang si tak na twitteru uřízl pořádnou ostudu a vysloužil si kritiku nejen ochránců zvířat a environmentalistů.  Poté, co mu bylo vysvětleno, o jak moc ohrožené zvíře se jedná, okamžitě snímek smazal a omluvil se, informoval list Daily Mail.

Kožnatky patří mezi největší želvy na světě, některé jejich druhy jsou hojně rozšířené, některé jsou naopak skoro vyhynulé. V květnu roku 2020 se zoologové radovali z objevu kolonie vzácné kožnatky Pelochelys cantorii, která byla nalezena právě v Kambodži. Některé asijské kultury považují kožnatky za posvátné.

„Omlouvám se všem, které jsem urazil“

Nic z toho ale australský velvyslanec při své ochutnávce nevěděl, zřejmě na doporučení a pobídku místních, kožnatky jsou považované za delikatesu, a právě proto jsou ohrožené, si pochutnal na smažené želvě. Po ostré kritice se musel Kang omluvit.

Australský velvyslanec Pablo Kang v Kambodži. Australský velvyslanec Pablo Kang v Kambodži. | Twitter Pabla Kanga

„Zdravím vás, odstranil jsem svůj příspěvek o kožnatce a úhořovi, a omlouvám se všem, které jsem tím urazil,“ uvedl na svém twitteru. „Mým záměrem rozhodně nebyla propagace tohoto pokrmu, pouze jsem chtěl svým fanouškům ukázat, jakým jídlem mě v provincii pohostili,“ vysvětlil Kang.

„Rozhodně netoleruju lov ohrožených zvířat, a to ani na jídlo, ani z žádného jiného důvodu. V budoucnosti budu mnohem opatrnější,“ zavázal se Kang. Environmentalisté poukázali na to, jak velkou škodu takový příspěvek může způsobit.

„Všechny kožnatky žijící v jihovýchodní Asii jsou považovány za ohrožené, jejich konzumace pro ně představuje největší hrozbu, a když to podporuje na sociálních sítích někdo tak vysoce postavený, je to skutečně nebezpečné,“ objevilo se v komentářích pod Kangovým snímkem. „Bylo to ostudné a od něj velmi nezodpovědné,“ připojily se desítky další lidí.

Kang je jinak velmi zkušený diplomat, působil ve Spojených arabských emirátech nebo na Vanuatu, jedná se o jeho první velký přešlap.

Zobrazit celou diskusi