Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Desítky pohřešovaných a strach o rodiny: Po požárech v Oregonu jsou zvěsti i o rabování

Autor: ČTK - 
12. září 2020
10:10

Desítky lidí se pohřešují v důsledku požárů v americkém státě Oregon. Podle sobotní zprávy agentury AP o tom informovala guvernérka státu Kate Brownová, která vyzvala obyvatele, aby navzdory zprávám o rabování nevstupovali do hořících oblastí.

Agentura AP uvedla, že za poslední týden zahynulo při požárech v Oregonu nejméně osm lidí a 11 dalších přišlo o život v Kalifornii a ve Washingtonu. Ve 12 amerických státech hoří na zhruba stovce míst.

Ničivé požáry v americkém Oregonu (11. 9. 2020) Ničivé požáry v americkém Oregonu (11. 9. 2020) | Reuters

„Od policie máme předběžné zprávy, že se pohřešují desítky lidí v souvislosti s požáry, především pak v okresech Jackson, Lane a Marion,“ řekla guvernérka Brownová. Šéf oregonského úřadu pro zvládání katastrof Andrew Phelps prohlásil, že očekává „množství obětí“.

Brownová dále sdělila, že evakuace byla nařízena 40 000 lidem. Představitelé státu původně tvrdili, že evakuace se týká půl milionu osob. Brownová ale upřesnila, že toto číslo zahrnuje i občany, kteří zůstali doma, avšak byli informováni, aby byli na příkaz k evakuaci připraveni.

Krizovým složkám komplikují práci různé nepravdivé zprávy, které se kolem požárů začaly šířit na internetu. Objevily se například zvěsti, že za zakládání ohňů bylo zatčeno šest členů (krajně levicového hnutí) Antifa a že přívrženci hnutí procházejí ulice a rabují.

Policie zasahuje

„Vím, že zprávy o rabování jsou děsivé a že je znepokojující, když nevíte, jestli váš dům stále stojí. Chtěla bych vás ujistit, že oregonská národní garda a státní policie situaci monitorují a brání rabování,“ uvedla Brownová.

Oregonský lesní úřad sdělil, že hasiči se ve státě stále potýkají s 16 rozsáhlými požáry, ale chladnější teploty, menší síla větru a vyšší vlhkost vzduchu jim v tom nyní pomáhají.

Jednačtyřicetiletá Beatriz Gomezová Bolanosová popsala agentuře Reuters hrozivou zkušenost rodiny, které se podařilo uniknout před ohněm v autě, zatímco po obou stranách silnice šlehaly plameny. Svým čtyřem dětem nařídila, aby měly po celou dobu zavřené oči. „O všechno jsme přišli. Musíme začít znovu od nuly, ale aspoň jsme naživu,“ řekla.

Ničivé požáry v americkém Oregonu (11. 9. 2020) Ničivé požáry v americkém Oregonu (11. 9. 2020) | ČTK / AP / Gillian Flaccus

Největší oregonské město Portland je zahaleno dýmem. Technologická společnost IQAir ho v současné době registruje jako město s nejhorší kvalitou vzduchu, za ním následuje kalifornské San Francisco a Seattle, které je nejlidnatějším městem státu Washington.

V součtu všech západoamerických států požáry již zničily oblast o rozloze asi 18.000 čtverečních kilometrů, což je přibližně čtvrtina rozlohy ČR. Některé ohně přímo zapříčinily lidské aktivity, mnohé zase rozpoutaly blesky při srpnových bouřích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi