Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Oregon evakuuje tisíce lidí, ničivé požáry na západě USA mají už 15 obětí

11. září 2020
22:00

Požáry, s nimiž bojuje několik států na západě USA, si tento týden vyžádaly už 15 obětí a jenom v Kalifornii se pohřešovalo 16 dalších lidí. Stát Oregon nařídil evakuaci půl milionu osob, tedy více než desetiny místní populace. Hoří na desítkách různých míst, kromě Kalifornie a Oregonu je zasažen i stát Washington.

Média upozorňují, že kolem požárů se na internetu začaly šířit různé nepravdivé informace, což přidělává práci krizovým složkám a komplikuje evakuace.

V Kalifornii je podle stanice CNN nejméně 24 velkých ohnisek požárů a ve čtvrtek tam objevili těla sedmi obětí. Jen za poslední dva dny evidují v nejlidnatějším americkém státě deset mrtvých, nejméně pět dalších osob přišlo tento týden o život ve Washingtonu a Oregonu.

Kalifornie zažívá rekordní sezonu požárů, během níž zde už plameny sežehly více než 10 000 kilometrů čtverečních půdy, ačkoli roční doba, kdy místní období požárů tradičně vrcholí, teprve začíná. Šest z letošních požárů se zde zapsalo mezi 20 největších, jaké kdy stát zaznamenal.

Zdevastovaná plocha o čtvrtině rozlohy Česka

V součtu všech západoamerických států už se mluví o devastaci plochy asi 18 000 čtverečních kilometrů, což je přibližně čtvrtina rozlohy ČR. Některé ohně přímo zapříčinily lidské aktivity, mnohé zase rozpoutaly blesky při srpnových bouřích. V boji proti stovce požárů ve 12 státech podle CNN vypomáhali hasiči z celých Spojených států.

V Oregonu, kde žije asi 4,2 milionu lidí, už se evakuační nařízení dotkla asi 500 000 obyvatel a podle místních úřadů tato statistika ještě poroste. Některé obce na jihu státu lehly popelem a oheň sílí navzdory úsilí hasičů. Guvernérka Kate Brownová řekla, že Oregon ještě nikdy nezažil tak rozsáhlé a nekontrolovaně se šířící požáry.

Plameny se přibližovaly k hustěji zalidněným oblastem na severozápadě státu. Největší oregonské město Portland kvůli situaci v okolí vyhlásilo krizový stav a připravovalo nouzové ubytování pro obyvatele prchající z ohrožených lokalit. Části sousedního Washingtonu má podle předpovědi přikrýt hustý kouř, což by mohlo lidem způsobovat problémy s dýcháním. „Pro západní Washington se věci zhorší, předtím než se zlepší,“ avizovala americká Národní meteorologická služba (NWS).

Vědci: Je to důsledek klimatické změny

Jak píše list The New York Times, vědci na západě USA vidí důsledek klimatické změny. Jde podle nich o víc než nakupení katastrofických situací na jednotlivých místech. Projevuje se to, nač dlouho upozorňují, totiž souběh navazujících nebo vzájemně se posilujících jevů.

Záchranné operace nekomplikují jen klimatické podmínky, ale také šíření nepodložených tvrzení o příčinách požárů. Šerifové v nejméně dvou oregonských okresech ve čtvrtek vyzývali občany, aby přestali propagovat zvěsti z neoficiálních kanálů, protože výsledkem je nezvladatelný nápor dotazů na krizových linkách. Podle šéfa policie v okrese Douglas County lidé reagovali na „nepravdivou fámu, že za zakládání ohňů bylo zatčeno šest členů (krajně levicového hnutí) Antifa“.

Internet plní fámy o Antifě

„Prosím nesdílejte a nešiřte dezinformace založené na nějakém neověřeném náhodném příspěvku nebo memu. Fámy nám jenom komplikují snahu ochránit naši komunitu,“ dodal úřad jeho kolegy z okresu Jackson County.

NYT informuje, že někteří obyvatelé Oregonu zřejmě kvůli internetovým fámám odmítají uposlechnout nařízení o evakuaci. „Budu chránit svoje město,“ řekl Troy McNeeley z městečka Molalla, který se stejně jako další obyvatelé obával nájezdu extremistů. „Už máme zprávy, že je ve městě Antifa, prochází ulice a rabují,“ vysvětloval jiný místní muž.

Antifa, která není centralizovanou organizací, ale spíše sítí různých aktivistických buněk vyznávajících konfrontační formy protestu, je v poslední době často předmětem konspirací a nepravdivých tvrzení. Na přelomu května a června například vyvolávaly paniku zvěsti o invazích výtržníků při protestech proti policejní brutalitě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi