Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V muzeu Hemingwaye propustili většinu lidí kvůli covidu. Šestiprsté kočky pomohly zbytku

Autor: ČTK - 
8. září 2020
10:35

Dům, kde žil Ernest Hemingway, ve městě Key West na Floridě musel kvůli nedostatku zahraničních turistů, způsobenému pandemií covidu-19, propustit téměř všechny zaměstnance. Avšak jeho šestiprsté kočky ještě přitahují místní zvědavce, píše agentura AFP.

Po Hemingwayově smrti v roce 1961 se jeho příbytek stal jednou z největších turistických atrakcí na Key West, ostrově ležícím asi 100 kilometrů jižně od Miami a severozápadně od Havany, kde kvete nicnedělání a kde se lidé věnují popíjení koktejlů, potápění a opalování.

Jeho obyvatelé přežili hrozivé uragány a hospodářské krize, ale nebyli připraveni na zhroucení turistiky způsobené koronavirem.

Uzavření hranic brání zahraničním turistům navštívit ostrov a od března tu nepřistála ani jediná výletní loď. Zbývá jen domácí turistika, kterou brzdí obavy z nákazy covidem-19.

Minulý týden tak muselo být propuštěno 30 z 45 zaměstnanců domu a muzea Ernesta Hemingwaye. „Měl jsem šest průvodců. Teď už mám jen čtyři,“ lamentuje jeho ředitel Andrew Morawski.

Ti, co zde zůstali, nabízejí jako vždy komentované prohlídky a starají se o padesátku koček se šesti prsty. Všechny jsou potomky kočky s touto genetickou anomálií, kterou Hemingway před desetiletími dostal.

„Chceme zůstat otevření a o naše kočky budeme pečovat jako o královny,“ ujišťuje Morawski.

To je jejich hlavní starost, neboť místní turisté mají často větší zájem o polydaktylní kočky než o příbytek autora novely Stařec a moře.

Bez ohledu na Nobelovu cenu za literaturu z roku 1954 se o Ernestu Hemingwayovi děti na amerických školách příliš neučí. Proto jsou zde ve Spojených státech hlavním předmětem zájmu kočky, zdůrazňuje ředitel muzea.

V domě koloniálního stylu panuje zničující vedro. Návštěvníci mají roušky zbrocené potem, zatímco jim průvodce líčí podrobnosti ze života spisovatele a jeho manželky Pauline ve 30. letech minulého století.

Další zaměstnankyně mezitím vhazuje za nadšených výkřiků turistů kostky ledu do misek s vodou pro kočky.

Key West leží na samém západě souostroví Florida Keys, komplexu korálových ostrovů spojených 42 mosty překračujícími moře na 180 kilometrech délky.

Na sklonku dne se hrstka turistů shromažďuje na místě, odkud je nejlepší výhled na západ slunce.

„Bývalo tu tolik lidí, že se jen stěží dařilo projít davem, a dnes tu nikdo není,“ konstatuje místní obyvatel Jack Reichenbach. Kvůli pandemii je bez práce, a tak se snaží prodávat akvarely moře za 20 dolarů (470 Kč). „Je to všechno velmi špatné,“ povzdychne si.

Poprvé po letech procházejí turisté snadno až na samý nejjižnější bod Spojených států, jindy plný lidí, aby se tu fotografovali.

„Hemingwayovo muzeum? Neznám,“ říká pětašedesátiletá Carol Daversová z New Yorku, která sem pravidelně jezdí na dovolenou. „Ale musíte se jít podívat na dům koček! Jsou neuvěřitelné,“ dodává.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi