Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Benzin v ČR zdraží? 13 obětí a ochromená těžba ropy po bouřích Laura a Marco v USA

Autor: ČTK, Mii - 
24. srpna 2020
18:10

Ceny ropy v pondělí rostou. Mohou za to bouře Marco a Laura, které způsobily výpadek poloviny produkce ropy v Mexickém zálivu. Konkrétně Laura si o víkendu na Haiti a v Dominikánské republice vyžádala nejméně 13 obětí a nyní je podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) nad Kubou. V úterý by měla dorazit k americké Floridě. NHC rovněž varovalo, že by mohla zesílit na hurikán. Naopak hurikán Marco, který v pondělí čekají v americké Louisianě, už zeslábl zpět na tropickou bouři.

Kolem 17:30 SELČ si cena severomořské ropy Brent připisovala zhruba 1,2 procenta na 44,88 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu posilovala o 0,7 procenta na 42,62 dolaru za barel.

„Ceny reagují na matku přírodu, Mexický záliv sužují dvě bouře. Polovina produkce regionu byla zastavena. Zisky budou ale omezené kvůli hrozbě druhé táhlé vlny pandemie nemoci covid-19,“ řekl agentuře Reuters Stephen Brennock ze společnosti PVM.

Produkce ropných společností ve vodách Mexického zálivu se kvůli bouřím Marco a Laura snížila o jeden milion barelů denně. Z více než stovky ropných plošin byli evakuování pracovníci.

„Ačkoli se zraky nyní upírají na produkci ropy, musíme se soustředit též na činnost rafinerií, které mohou poškodit záplavy. Oblast Mexického zálivu je důležitým rafinérským centrem,“ varoval analytik společnosti ING Warren Patterson.

Ničivé záplavy a pohřešované batole

Bouři Laura nyní provází vítr o rychlosti asi 100 kilometrů v hodině. Na jih Kuby přinesla vydatné deště, které způsobily záplavy. Oběti z Kuby zatím nejsou hlášeny.

O víkendu bouře Laura pustošila Haiti, kde kvůli ní zemřelo nejméně devět lidí a dvě osoby, včetně batolete, se pohřešují. V sousední Dominikánské republice, která leží s Haiti na jednom ostrově, zabila bouře nejméně čtyři lidi. V obou zemích způsobila záplavy, poničila stovky domů a elektrická vedení, takže mnohé oblasti zůstaly bez proudu.

Bouře Marco, která v neděli zesílila na hurikán a několik hodin poté opět zeslábla na tropickou bouři, se podle NHC blíží k pobřeží Louisiany a nyní ji provází vítr o rychlosti asi 80 kilometrů v hodině. I tak může způsobit četné škody na americkém pobřeží i záplavy v důsledku vydatného deště.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi