Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Brazílii bičují silné bouře. Zabily 46 lidí, tisíce dalších jsou bez střechy nad hlavou

Aktualizováno -
26. ledna 2020
17:34
Autor: ČTK, tsv - 
26. ledna 2020
08:27

Bouře a lijáky, které od čtvrtka sužují jihovýchod Brazílie, si vyžádaly nejméně 46 obětí a tři desítky osob se pohřešují. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na místní úřady. Přes 25.000 lidí muselo kvůli záplavám opustit své domovy.

Brazilský národní meteorologický ústav INMET uvedl, že za 24 hodin naměřil nejvyšší srážky od začátku měření před 110 lety. Mezi čtvrtkem 9:00 tamního času a pátkem 9:00 v jednom z největších brazilských měst Belo Horizonte spadlo 171,8 milimetrů srážek. Déšť neustal ani v sobotu.

Záběry z brazilských televizních stanic ukazovaly sesutou půdu a zborcené domy, bouře rovněž vyvrátily stromy a sloupy elektrického vedení. Kvůli srážkám, které se dotkly i sousedních států Rio de Janeiro a Espírito Santo, se vylily řeky z koryt.

Šest lidí zemřelo v pátek na jižních předměstích Belo Horizonte, když se na ně zřítil dům. Úřady přímo ve městě hlásily čtyři oběti, jeden člověk zemřel v sousedním městě Contagem.

Přívalové deště zasáhly jihovýchod Brazílie, zejména pak stát Espírito Santo, i minulý týden. Při záplavách a sesuvech půdy vyvolanými přívalovými dešti zemřelo šest lidí. Voda plná bahna zaplavila ulice měst a odnášela automobily, ve městě Iconha zničila veškeré obchody.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi