Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V bezvědomí a s rouškou. Putinova kritika Navalného převezli do Berlína, lékaře jeho stav zděsil

Aktualizováno -
22. srpna 2020
16:20
Autor: ČTK - 
22. srpna 2020
06:59

Letadlo s předním ruským opozičním politikem Alexejem Navalným, které v sobotu brzy ráno vzlétlo ze sibiřského Omsku, přistálo na berlínském letišti Tegel. Oznámila to Navalného mluvčí Kira Jarmyšová, která podezírá, že byl významný představitel ruské opozice otráven. Zdravotní stav politika je od čtvrtka vážný, po převozu však stabilizovaný, oznámil deníku Bild lidskoprávní aktivista Jaka Bizilj. Lékaři později řekli, že politikův stav je znepokojující.  Pokud by ve čtvrtek nouzově nepřistál v Omsku, podle německých lékařů by zemřel.

„Jeho zdravotní stav nás velmi znepokojuje,“ sdělil Bizilj novinářům před berlínskou nemocnicí Charité, kam byl Navalnyj dopoledne převezen po přistání na letišti Tegel. Sanitku na cestě doprovázela kolona policejních motocyklů a aut.

„Lékaři nám velmi jasně sdělili, že pokud by v Omsku nouzově nepřistál, zemřel by,“ prohlásil aktivista.

Další informace o stavu Navalného sdělí podle Bizilje lékaři či politikova rodina. Nemocnice Charité v prohlášení uvedla, že informace o Navalného zdravotním stavu uveřejní po konzultaci s rodinou a až vyhotoví všechny testy.

Letadlo Navalným přistálo v Berlíně v 8:45, doprovází ho manželka.

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj, který patří k nejvýraznějším postavám ruské opozice a v minulosti byl vícekrát vězněn, skončil v bezvědomí v nemocnici poté, co se mu ve čtvrtek při letu z Tomsku do Moskvy udělalo zle a letoun nouzově přistál v Omsku. Podle Navalného mluvčí Jarmyšové byl patrně otráven látkou přimíchanou do čaje. Lékaři z omské nemocnice ale v pátek uvedli, že nenašli žádné stopy jedu v jeho těle.

Analýza moči Navalného odhalila alkohol a kofein, uvedl dnes ruský list Kommersant. Odvolává se na úřady v Omsku, kde byl Navalnyj ve čtvrtek 20. srpna v kómatu hospitalizován.  V politikově organismu se ale podle úřadů nenašly žádné barbituráty, strychnin, ani jedy způsobující křeče či syntetické jedy.

Kommersant připomněl, že po Navalného hospitalizaci se na sociálních sítích objevily anonymní spekulace, které přičítaly politikův stav údajnému požití kombinace halucinogenních látek a alkoholu. Avšak Navalného mluvčí Kira Jarmyšová prohlásila, že opoziční představitel nepil alkohol, ani neužíval žádné léky či jiné substance.

Úřady analýzu vysvětlily podezřením, že pacient mohl být otráven nerozpoznaným toxinem. Žádné jedy se však podle nich nenašly. Podrobné informace byly odeslány spolu s pacientem berlínské klinice Charité, kde se nyní Navalnyj nachází.

Kommersant připomněl, že Navalného stoupenci a příbuzní trvají na otravě, zatímco ruští lékaři to vylučují a diagnostikují potíže jako poruchu metabolismu.

5nastolevceskych ( 23. srpna 2020 22:43 )

Havel otrávil Navalného?
Tobě ti komouši řádně vypláchli mozek kejdou.

ANO_nam_bude_lip ( 22. srpna 2020 22:17 )

To plutonium, které dali Litviněnkovi, bylo beze stop? A že při jeho pitvě mrtvola byla tak radioaktivní, že pitvající museli mít ochranné obleky?

eiben ( 22. srpna 2020 18:45 )

Takže, v Německu teď léčí každého ruského ožralce nebo jak?

eiben ( 22. srpna 2020 17:46 )

To v Nemecku leci zdarma kazdeho ruskeho polityka nebo jen toho kdo nadava na Volodu Putina? Ja od minuleho tydne lezim s Coronavirusem tak cekam az zavola Fra Merkel a nabidne mi leceni v Reichu.
Policejni doprovod z letiste do nemocnioce: kdo to vse plati? A proc zrovna tomu ozralcovi? Aha nadava na Putina

MAMKA2316 ( 22. srpna 2020 16:27 )

JSTE ASI S PRAHY NE ??,

Zobrazit celou diskusi