Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Bělorusku panuje hrozná situace, míní Trump. Rivalka Lukašenka chce generální stávku

Aktualizováno -
17. srpna 2020
19:30
Autor: ČTK - 
17. srpna 2020
19:00

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že v Bělorusku po prezidentských volbách zpochybňovaných opozicí panuje hrozná situace, kterou Spojené státy bedlivě sledují. Washington přitom už dříve vyzval Minsk k respektování občanských svobod lidí protestujících proti znovuzvolení dlouholetého prezidenta Alexandra Lukašenka a vyzval režim v postsovětské zemi k dialogu s občanskou společností. Štáb Svjatlany Cichanouské podle Interfaxu vyzval ke generální stávce za odstoupení Lukašenka. Některé podniky již stávkují.

V Bělorusku vypukly demonstrace po oznámení oficiálních výsledků voleb, podle nichž dostal Lukašenko přes 80 procent odevzdaných hlasů. Zástupci opozice však tvrdí, že režim výsledky zfalšoval, požadují proto opakování voleb. To Lukašenko dosud odmítal, dnes však poprvé tuto možnost připustil, ale pod podmínkou přijetí nové ústavy.

„Je to hrozná situace. Budeme ji velice bedlivě sledovat,“ prohlásil Trumppřed novináři.

V neděli se v Minsku sešla podle řady médií dosud největší protivládní demonstrace od sporných voleb z 9. srpna, podle reportérů se jí zúčastnilo až 200 000 lidí. Menší protesty se odehrály také v řadě dalších běloruských měst.

Opozice chce generální stávku

„Vyzýváme všechny pracovní kolektivy, aby se přidaly k časově neomezené stávce s požadavkem odstoupení Alexandra Lukašenka a aby vyslaly zástupce stávkových výborů do koordinační rady (pro předání moci),“ uvádí se v prohlášení štábu Cichanouské. „Nynější režim rozumí jen jazyku síly a konkrétních ekonomických škod, a tak budeme muset předvést, že jsme k tomu připraveni,“ vysvětlila šéfka štábu.

Protestům nezabránily ani brutální zásahy policie; bylo zatčeno na 7 000 lidí a jsou hlášeny stovky zraněných, nejméně dva lidé při policejních akcích přišli o život. V posledních dnech pořádkové síly proti demonstracím již nezasahují. Lukašenko před bouřícími se dělníky připustil možnost nových voleb, ale až po přijetí nové ústavy.

Tisíce lidí se v pondělí večer opět sešly před sídlem vlády a ústřední volební komise na náměstí Nezávislosti v centru Minsku. „Představitele pořádkových sil není vidět,“ uvedla ruská tisková agentura TASS. „Lidé se procházejí s červeno-bílými vlajkami. Zní hudba. Kolemjedoucí auta troubí,“ popsal situaci zpravodaj ruské státní agentury.

Video  „Katastrofa.“ Babiše děsí dění v Bělorusku, kam za totáče vozil čpavek.  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

t.novak ( 17. srpna 2020 23:15 )

Bělorusové by prostě potřebovali někoho, jako byl Václav Havel, člověk vysokých morálních zásad, který nás vyvedl z té předlistopadové hrůzy👍

e.lesanova ( 17. srpna 2020 22:12 )

Aha, takže teď už se "nehodí" , že Lukašenko souhlasí s opakováním voleb.. Mohl by třeba znovu vyhrát, co? A tohle se opozici nechce riskovat, bylo jasné od začátku těch reakcí ze všech stran, že ho potřebují dostat pryč a nějaké výpady ohledně neregulérnosti voleb byly jen záminka Tam chce vládnout jiná parta a ona 37 letá protikandidátka je jen nastrčená, poslušná ovce

sorgedoktor ( 17. srpna 2020 21:14 )

Jinde sem se docetl.....Ze ukrajina ted je nejchusi v Evrope..

sorgedoktor ( 17. srpna 2020 21:14 )

Ten clanek je hezky....Generalni stavka, to je ultimu refugium...Mozna neco dokazou, mozna ne...
Pozor Akonomicky pujsdou ke dnu

Zobrazit celou diskusi