Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výbuch a střelba v luxusním hotelu na pláži: Nejméně 17 mrtvých po útoku džihádistů

Aktualizováno -
17. srpna 2020
06:37
Autor: ČTK - 
16. srpna 2020
19:41

Na luxusní přímořský hotel v somálském Mogadišu dnes zaútočili ozbrojenci z islámských milicí Šabáb. Informovala o tom státní agentura SONNA. Po explozi výbušniny v autě před hotelem následovala střelba, nejméně 17 lidí přišlo o život - z toho pět isamistů. Zraněných jsou zatím tři desítky, uvedla s odvoláním na záchranáře agentura Reuters.

„Máme mrtvé a zraněné mezi kolemjdoucími civilisty a dalšími, kdo byli uvnitř hotelu. Mezi mrtvými je i jeden z vedoucích na ministerstvu informací,“ uvedl mluvčí tohoto resortu Ismail Mukhtar Omar.

Podle policie islamisté zabili nejméně 12 lidí, pět útočníků při zásahu bezpečnostních složek zemřelo.

„Slyšel jsem hlasitý výbuch v hotelu, následovala střelba a pak oblaka dýmu,“ citovala agentura Reuters očitého svědka. Mluvčí policie Sadik Ali výbuch potvrdil, bližší informace prý sdělí později. Upřesnil, že mezi oběťmi jsou dva vládní zaměstnanci, tři členové hotelové ochranky a nejméně čtyři civilisté.

„Zatím máme 28 zraněných, převezli jsme je ještě předtím, než začala střelba,“ řekl agentuře Reuters šéf záchranné služby.

Útok se odehrál v hotelu Elite, který stojí u pláže Lido. Podle médií jde o místo, kde se s oblibou scházejí mladí lidé a vládní úředníci.

Luxusní hotel Elite na pláži v somálském Mogadišu Luxusní hotel Elite na pláži v somálském Mogadišu | Facebook

Loni v prosinci při výbuchu nálože umístěné v autě u kontrolního stanoviště v Mogadišu zemřelo nejméně 83 lidí. K útoku se později přihlásily islámské milice Šabáb. Letos v červenci se ozbrojenci ze Šabábu v metropoli pokusili o atentát na velitele somálské armády, generála Odawu Yusufa Ragea. Sebevražedný atentátník najel do jeho konvoje, generál ale vyvázl bez zranění, zemřel nejméně jeden civilista.

Islamisty vyhnaly místní bezpečnostní složky z Mogadišu v roce 2011, přívrženci hnutí ale mají stále pod kontrolou rozlehlé venkovské oblasti a podnikají gerilové operace a sebevražedné atentáty převážně v hlavním městě.

kozinozka ( 17. srpna 2020 12:44 )

Blecktajp, křesťané neútočí. Možná nějaký nemocný jedinec, někdy psychicky poznamenaný svou účastí ve válce.

babatomanija ( 17. srpna 2020 12:41 )

Lidi by se měli naučit více sedět na zadku a jezdit ven je velmi občas.Zvykáme si na cizí kultura a stravování. Oni nás tam chtějí jen kvůli obchodu, ostatně my je tady též. Ale začíná převažovat to negativní./Každý k svému/

Zobrazit celou diskusi