Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Záhada českých granátů v Bělorusku: Nikdo se k nim nehlásí, jak se tam dostaly?

Autor: Markéta Mikešová, ČTK - 
12. srpna 2020
06:05

Proti demonstrantům při krvavém zásahu v Bělorusku byly použity zábleskové granáty české výroby, zní zpráva, která v pondělí šokovala celou zemi. Překvapivá je z toho důvodu, že Česko má na vývoz podobného materiálu do východního státu uvalené embargo. Ale nějakým způsobem se tam přece jen dostaly. Podle Petera Tkáče z iniciativy Odzbrojovka může být vysvětlení několik, dost možná byly granáty dodány ještě před tím, než přišel zákaz. Tuto variantu zmiňují i úřady, přesto věc šetří.

Na použití českých zábleskových granátů neboli Zásahových výbušek P1, jak zní jejich oficiální název, upozornili na sociálních sítích běloruští blogeři. Podle nich je místní policie použila proti demonstrantům, kteří vyjadřovali nespokojenost s průběhem prezidentských voleb. Protesty trvají již několik dní a mají brutální charakter, v pondělí při nich zemřel jeden člověk.

Právě proto, že policie zasahuje tak tvrdě, vyvstala otázka, jak je možné, že česká zbraň skončila v rukou represivního režimu a nyní přispívá k potlačování demokracie ve východním státě. V roce 2020 totiž neexistuje oficiální způsob, jak by se k nim běloruské policejní složky mohly dostat. „Na Bělorusko uvalila Evropská unie v roce 2011 zbrojní embargo, to konkrétně zakazuje vývoz zbraní a vybavení, které by mohlo být použito k vnitřní represi, uvedl Tkáč pro Blesk Zprávy.

Zásahové výbušky P1 do této kategorie spadají, byť nejsou smrtící ani nemají ubližovat na zdraví. „Při jejich použití vzniká exploze imitující zvuk vybuchující munice. Proto se používají policejními složkami po celém světě na tzv. kontrolu davu. Česká legislativa tyto zásahové výbušky řadí mezi donucovací prostředky Policie ČR,“ popisuje Tkáč, co je charakterem této zbraně.

Tuto kontrolu davů ale mohou některé režimy zneužívat. „I když jsou zdánlivě neškodné, je zřejmé, že tyto výbušky mohou být používány k vnitřní represi, tak jak to nyní vidíme při rozehnání protirežimních demonstrací v Minsku, a tedy jejich prodej je v rozporu s embargem EU,“ říká aktivista, který se angažuje pod hlavičkou skupiny Odzbrojovka. Ta spadá pod neziskovou organizaci NESEHNUTÍ a dlouhodobě monitoruje vývoz zbraní z ČR, zejména do států s úřadujícími diktátory.

Žádná oficiální licence udělena nebyla

Podle Tkáče existuje varianta, že výbušky se do Běloruska dostaly ještě před uvalením embarga. Je na nich vyobrazený rok 2012, který byl nejdříve považovaný za datum výroby, ale nakonec se ukázalo, že jde o expiraci. O této možnosti mluví i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který dále zmínil možnost překupníků. Že by Česko porušilo embargo uvalené v roce 2011, zcela odmítl. Žádná licence na vývoz podle něj od té doby udělena nebyla.

Záznamy o vývozu nemá ani ministerstvo průmyslu a obchodu, které statistiky o exportu zbraní vede. Přesto v jeden moment vyvolala otázky relativně nová zásilka v databázi Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle které z Česka v roce 2014 do Běloruska odešlo 7,5 tun materiálu v kategorii „Bomby, granáty, torpéda, miny, střelné řízení apod“. To naznačovalo, že by mezi tím výbušky mohly být, ovšem později ministerstvo financí odhalilo, že zmíněným materiálem byly paintballové náboje.

Zásahová výbuška P1 české výroby. Zásahová výbuška P1 české výroby. | reprofoto Twitter

Na ty se embargo nevzkazuje, protože nejde o vojenský materiál. Oproti tomu zábleskové granáty jím jsou, jak potvrdil pro server Voxpot předseda Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiří Hynek. „Podle mých informací jde o vojenský materiál. Je to flash granát, takže by to mělo být licencováno. Takové granáty používá třeba URNA (Útvar rychlého nasazení), když jsou někde rukojmí, tak to tam hodí a když bouchne, tak oni naskáčou do prostoru a oslepené držitele rukojmích zlikvidují,“ uvedl Hynek.

Někdo vyměnil nálepku, říká výrobce

Zásahové výbušky velmi podobné těm na fotografiích vyrábí v Česku uherskohradišťská společnost Zeveta Ammunition. Ta odmítla, že by šlo o její výrobek. „Nejsme jediní výrobci zásahových výbušek a zaslané fotografie navíc vypadají jako evidentní přelep nespecifikovatelné věci. Proto odmítáme spekulace o původu zobrazené věci a případné zapojení do šíření či vytváření hybridních hrozeb a dezinformací,“ uvedla firma.

Následně dodala, že striktně dodržuje všechna nařízení a se zemí, kde měl být zábleskový granát použit, neobchodovala ani před embargem: „Žádný náš výrobek neexportujeme bez souhlasu (licence) uděleného ministerstvem průmyslu a obchodu - licenční správou. Nadto naše společnost do Běloruska neuskutečnila nikdy žádný vývoz vojenského materiálu.“

Ministerstvo zahraničí se i tak rozhodlo přítomnost výbušek v Bělorusku prošetřit. Stále totiž nelze vyloučit, že někdo materiál vyvezl bez licence. Tím by porušil zákon o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. V každém případě záhada granátů pokračuje – mohly být pořízeny i na internetu, tvrdí server Life.ru. Ministerstvo průmyslu a obchodu také uvedlo, že do Běloruska mohly být dovezeny z jiné země, kam je export povolený.

vencakurnaa ( 12. srpna 2020 07:26 )

Ony i Ty " Vrbětice " nebyla náhoda jak zakryjete ČACHRY MACHRY s chybějící municí či zbraněmi ? ........ VÝBUCH je přeci IDEÁLNÍ řešení, nebo se pletu ? No a hned máme i VINÍKY na které to Svedeme - protože zahynuli při něm ?

vencakurnaa ( 12. srpna 2020 07:21 )

Málo Kdo si to uvědomuje, ale ČR je velmocí ve výrobě a PRODEJI ZBRANÍ které ZABÍJEJÍ Civilisty či DÉTI a nejen je po celém Světě !

nakobyl ( 12. srpna 2020 06:26 )

No to je hrozný. Naši kšeftaři se zbraněmi nenahlásili pisálkům z Plesku své dodávky

Zobrazit celou diskusi