Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vinná okénka z doby moru jsou v Itálii letním hitem. Koronavirus jim dal druhou šanci

Autor: ČTK - 
9. srpna 2020
22:20

Koronavirus oživil v Itálii prastarou tradici s temnou historií - vinná okénka, která v Toskánsku vznikla kolem roku 1600 za morové epidemie. Dírou vysekanou ve zdi vinoték a obchodů, velkou tak akorát, aby se do ní vešla ruka a sklenice s vínem, obchodník podá zákazníkovi nápoj. Zachování bezpečné vzdálenosti je tak zaručeno, napsal americký list New York Post.

Sdružení, které usiluje o zachování okének, na svém webu připomnělo, že v roce 1634 obyvatele Florencie kosila černá smrt. Tamní učenec Francesco Rondinelli sestavil zprávu o šíření nemoci ve městě a popsal v ní četná okénka pro prodej vína bez přímého kontaktu mezi zákazníkem a obchodníkem.

Tradici téměř pohřbila povodeň

Předseda asociace Matteo Faglia řekl, že lidé tehdy zaklepali na malé dřevěné okenice a vinař jim naplnil lahev. V provozu bylo asi 150 okének. „Postupně se ale stala nefunkční a o mnoho z nich jsme přišli během povodní v roce 1966,“ uvedl Faglia. Jeho sdružení začalo tato zapomenutá okénka mapovat a označovat cedulkami upozorňujícími na jejich historickou hodnotu. Mnoho z nich ale bylo poškozeno.

O 400 let později udeřila pandemie nemoci covid-19 a Itálie se na začátku března ocitla v karanténě. „Každý seděl dva měsíce doma a pak vláda dovolila postupné uvolnění. V té době se někteří podnikaví florentští majitelé vinných okének rozhodli jít proti času a znovu začít používat tato zařízení pro prodej vína, kávy, nápojů, sendvičů a zmrzliny - vše bez virů a bezkontaktně,“ uvedlo sdružení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi