Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Duda odhodil roušku a složil přísahu. Polsko má staronového prezidenta

Autor: ČTK - 
6. srpna 2020
11:48

Polský konzervativní prezident Andrzej Duda, který minulý měsíc zvítězil v druhém kole prezidentských voleb, dnes před zákonodárci složil přísahu. Duda, který je blízkým spojencem vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost, se tak ujal druhého mandátu.

Většina opozičních zákonodárců a někteří bývalí polští vůdci se společného zasedání Sejmu a Senátu na protest nezúčastnili, uvedla agentura AP. Podle opozice volby nebyly svobodné a spravedlivé.

Prezidentské volby v Polsku: Prezident Adrzej Duda obhajuje svůj post. Prezidentské volby v Polsku: Prezident Adrzej Duda obhajuje svůj post. | Reuters

Andrzej Duda těsně porazil varšavského primátora Rafala Trzaskowského z Občanské koalice. Ve druhém kole voleb konaném 12. července získal Duda 51,03 procenta hlasů, Trzaskowski 48,97 procenta.

Volební štáb Trzaskowského si stěžoval na chování veřejnoprávní Polské televize, která podle něj za veřejné peníze připravovala volební materiály pro Dudu. Poukazoval také na to, že členové vlády se zapojili do volební kampaně v Dudův prospěch. Tento týden polský nejvyšší soud ale potvrdil, že prezidentské volby jsou platné.

Koronavirem se nakazila polovina svatebních hostů. Na polskou veselku mířili i Češi

Na dnešním zasedání poslanců a senátorů kvůli pandemii covidu-19 panovala přísná hygienická pravidla. Všichni v jednacím sále Sejmu, dolní komory parlamentu, měli nasazenou roušku. Mnozí měli i rukavice. Několik zákonodárců v posledních dnech oznámilo, že se nakazilo koronavirem. Duda přísahu skládal v roušce, následný projev ale pronesl bez ní.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi