Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Smrt státního tajemníka (†38): Těžce zraněná manželka na plicní ventilaci a detaily nehody

Aktualizováno -
27. července 2020
13:52
Autor: simao - 
27. července 2020
08:18

Odešel příliš brzy. Blízcí Vladimíra Dolinaye (†38), státního tajemníka pro kulturu na Slovensku, jsou v šoku. Vzpamatovává se z něj i ministryně kultury Natália Milanová, která tomu prý stále nemůže věřit. Dolinay zahynul při nehodě v katastru města Komárno při srážce svého auta s jiným vozem. Dle slovenských médií právě řidič protijedoucího osobáku udělal fatální chybu. V nemocnici s těžkými zraněními leží Dolinayova manželka Zuzana. Smutní i Andrej Kiska, za jehož stranu Za lidi Dolinay kandidoval. A ozývají se i lidé z umělecké branže.

S manželkou Zuzanou se brali v srpnu 2008 v kostele svatého Martina v Bojnicích. V autě s nimi během osudové jízdy seděl i jejich 2,5letý syn Adrian. Zatímco státní tajemník Vladimír Dolinay zemřel na místě, jeho ženu s těžkými poraněními převezli do nemocnice. V ní skončil i jejich potomek.

„Utrpěla úraz hlavy s poruchou vědomí. Museli jsme ji napojit na umělou plicní ventilaci, aby byly zachované životní funkce,“ řekl Novému Času Jozef Minár z Operačního střediska záchranné zdravotnické služby. „Ve vozidle byl i chlapec, který utrpěl povrchové zranění hlavy. Byl transportovaný do nemocnice v Komárně,“ podotkl. Dolinay utpěl několikanásobné devastační zranění, neslučitelná se životem.

Tahle nehoda o víkendu Slovenskem otřásla. Kondolenci poslali prezidentka Zuzana Čaputová i premiér Igor Matovič (OLaNO), o emotivní slova není nouze.

Zdrcená ministryně: Zbyly nám jen oči pro pláč

Komunální politik, původní profesí učitel a v posledních volbách kandidát za Kiskovu stranu Za lidi Vladimír Dolinay, působil na ministerstvu kultury krátce. Jeho smrt otřásla však i samotnou ministryní Natálií Milanovou.

„Stále hledám slova a nemůžu tomu uvěřit. S Vladem Dolinayem nás toho spojovalo mnohem více než jen měsíc na ministerstvu kultury,“ uvedla v emotivním vzkazu na facebooku.

Ministryní kultury Natálií Milanovou otřásla tragická nehoda jejího státního tajemníka Vlada Dolinaye Ministryní kultury Natálií Milanovou otřásla tragická nehoda jejího státního tajemníka Vlada Dolinaye | Facebook

„Když jsem se před čtyřmi lety čerstvě zamilovala do svého muže, posílala jsem mu zamilovaný pozdrav z klubu Kaláb. Tehdy jsem nevěděla, kdo Kaláb založil. Vlado Dolinay. Stala jsem se ministryní, oslovil mě jistý komunální poslanec s jedním bratislavským tématem, na kterém nám oběma záleží. Vlado Dolinay. O něco později přečetl bez zaváhání jeden z poslanců na zastupitelstvu BSK mou výzvu na záchranu grantů na kulturu. Vlado Dolinay. Pak mi ho doporučili jako druhého státního tajemníka,“ vzpomíná Milanová.

„Velmi mne to potěšilo. Věděla jsem, že bude skvěle doplňovat náš tým. Vpadl na ministerstvo aktivně, s veškerou svou upřímností, dobrotou a pracovitostí. Měli jsme mnoho společných plánů, ale zůstaly nám jen oči pro pláč. Doslova,“ dodala. A přidala fotku, jak zapaluje svíčku u Dolinayova památníčku.  

Manželka zesnulého státního tajemníka pro kulturu Dolinaye Zuzana s jejich synem Manželka zesnulého státního tajemníka pro kulturu Dolinaye Zuzana s jejich synem | Facebook

Protijedoucí řidič dostal smyk

Co se v katastru Komárna v sobotu přesně přihodilo, je nadále předmětem vvyšetřování. Řada slovenských médií má ale jasno. Za nehodu mohl nebezpečný manévr řidiče protijedoucího vozidla, které se dostalo do protisměru. Dolinay, který vezl svou rodinu, se tak stal obětí nešťastné náhody, okamžiku, který přišel zcela nečekaně a na který patrně neměl možnost reagovat.

„Okolnosti jsou ve stadiu vyšetřování. Vyšetřovatel policejního sboru zahájil trestní stíhání za trestné činy usmrcení a ublížení na zdraví,“ uvedla o víkendu policejní mluvčí v Nitře Renáta Čuháková.

„Je to víceméně věc náhody, záleží i na konstrukci vozidel. Čím máte vozidlo lepší z hlediska bezpečnosti, tím máte větší šanci na to, abyste přežili,“ uvedl pro Pluska.sk dopravní expert Jozef Drahovský.

V pondělí policejní mluvčí Čuháková přiblížila, co se v osudné chvíle přihodilo. Ze směru od Iže na Komárno jel řidič v autě značky Kia, když ale uviděl při pravém okraji odstavenou Škodu Fabii, začal brzdit, dostal smyk a „vyletěl“ do protisměru. Tím se však střetl s projíždějící modrou Dacií rodiny státního tajemníka.

Kiska: Obdivoval jsem jeho klid. Nikdy mu nešlo o sebe

Exprezident Andrej Kiska, který založil stranu Za lidi, dotáhl ji do slovenského parlamentu, ale z politiky odchází ze zdravotních důvodů, přidal také svou vzpomínku na Dolinaye, jenž kandidoval z 24. místa jeho strany.

„Vladův klid a moudrost jsem vždy obdivoval. Pokud si umíte představit milého, skromného člověka, byl to právě Vlado Dolinay. Nikdy mu nešlo o sebe, vždy chtěl jen to nejlepší pro všechny kolem. Měl mnoho přátel, kdyby mohl, celý by se rozdal. Nikdy neřekl ne, nikdy se nevymlouval, že nemá čas, nemůže. Žil pro Slovensko, pro město Bratislava, pro Petržalku, kde byl dlouholetým komunálním politikem. Žil pro pomoc komukoli, kdo ji potřeboval,“ vychválil Kiska zesnulého státního tajemníka.

Ke smrti Dolinaye se však vyjadřují i lidé z umělecké branže. Třeba dokumentaristka Zuzana Piussi, manželka českého dokumentaristy Víta Janečka.

„Vlada jsem veřejně podpořila, když se rozhodl jít do vysoké politiky. Vždy jsem o něm věděla, že bude bojovat za správné věci a bude stoupat kšeftařům na paty. Byl neúplatný. Druhého takového opravdu neznám. Vlado bude velmi chybět!“ uvedla pro slovenský Denník N.

Kazin ( 27. července 2020 18:02 )

Malé i manželky Mne je líto no politika vůbec o blbá min

Zobrazit celou diskusi