Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zpustošenou katedrálu opraví stát. Policie pátrá po žháři, uprchlíka propustila

Autor: ČTK - 
20. července 2020
10:18

Francouzský stát je připraven financovat opravu katedrály z 15. století ve městě Nantes, kterou o uplynulém víkendu poškodil požár. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil ministr financí Bruno Le Maire.

Policie mezitím v neděli propustila 39letého muže, kterého vyslýchala kvůli možnému podílu na vzniku požáru. Zadrženým byl uprchlík z Rwandy, který působí u místní diecéze jako dobrovolník. Prokurátor Pierre Sennes uvedl, že muž měl v pátek večer na starosti uzamčení katedrály a vyšetřovatelé si chtěli „vyjasnit určité prvky jeho postupu“.

Požár se vyšetřuje jako možný žhářský útok, jeho příčiny jsou zatím nejasné. Plameny se uvnitř katedrály objevily v sobotu krátce před osmou ráno, hasiči je během odpoledne dostali pod kontrolu a do večera je kompletně uhasili. Nezabránili však zničení velkých varhan, kvůli žáru se také roztříštila původní vitrážová okna z 16. století.

bilakonvalinka ( 20. července 2020 11:27 )

Je strašné, co si ti Francouzi (čis­tokrev­ní)nec­hají ještě líbit!!! Taková škoda - ničení nádherných chrámů a kostelů!

Tara-Tara ( 20. července 2020 10:49 )

ahaaa...propustili černouška, chudáčka a ještě se mu klaněli a líbali nohy, ne ?

Zobrazit celou diskusi