Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Premiér v diplomce opisoval. Matovič odstoupí? Čaputová je zklamaná a odsoudila podvádění

Aktualizováno -
17. července 2020
13:43
Autor: ČTK - 
16. července 2020
15:48

Obvinění z plagiátorství při psaní diplomové práce čelí na Slovensku po šéfovi parlamentu a ministrovi školství i nový premiér Igor Matovič. Ve své diplomové práci z roku 1998 opsal dvě knihy a odevzdal ji jako své dílo, napsal slovenský Denník N. Matovič, který se jako opoziční politik vymezoval vůči plagiátorství expředsedy parlamentu Andreje Danka, pochybení v reakci nepřímo přiznal. Na sociální síti napsal, že kvůli kauze odstoupí až poté, co splní všechny předvolební sliby. Slovenská opozice se však chce pokusit premiéra odvolat.

Igor Matovič podle listu Denník N do své diplomové práce čítající 79 stran převzal ze dvou publikací slovo od slova celé statě či strany i s tabulkami, přičemž zdroj uvedl jen na několika místech. Z popisu deníku vyplývá, že Matovič s výjimkou úvodní a závěrečné části prakticky celou zbylou část diplomové práce opsal.

Zklamaná a smutná Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová v reakci na premiérovu plagiátorskou kauzu vyjádřila zklamání, že zatím zůstávají nenaplněna očekávání veřejnosti týkající se vysokých standardů uplatňování politické moci a vyvozování politické odpovědnosti, s nimiž byl spojován nástup Matovičovy vlády.

„Jde dosud o největší hodnotovou křižovatku, na které vláda stojí. Jsem zklamaná a smutná, že očekávání veřejnosti, včetně mých vlastních, na vysoké standardy uplatňování politické moci a vyvozování politické odpovědnosti, se kterými byl spojován nástup vlády Igora Matoviča, zůstávají zatím nenaplněná,“ uvedla v prohlášení Čaputová.

Slovenský premiér Igor Matovič Slovenský premiér Igor Matovič | Reuters

„Podvádění neschvaluji a nemohu schvalovat ani jeho zlehčování. Mohu jen zopakovat, že úkolem nás všech je budovat důvěru lidí v politiku a instituce. A to v souladu se slibem, že ji budeme dělat jinak, než bylo zvykem v minulosti a že sami budeme uplatňovat to, co jsme v minulosti žádali od svých oponentů. V době, kdy před Slovensku stojí bezprecedentní výzvy v souvislosti s řešením dopadů krize, je důvěra občanů k představitelům vlády klíčová a je nezodpovědné s ní hazardovat,“ dodala Čaputová.

Pokud jsem to zkopíroval, jsem zloděj, připustil premiér

V textu diplomové práce Matoviče například po úvodní části až po 41. stranu není podle Denníku N s výjimkou jedné strany nic navíc, co by nebylo v opsané knize od ekonomů. List dodal, že Matovič v další části své závěrečné práce pokračoval ve vykrádání druhé publikace.

Upřímně, netuším, zda jsem před 22 lety ve své diplomce něco necitoval a kolik toho bylo. Pokud tomu tak je, ukradl jsem něco, co mi nepatřilo, jsem de facto v této věci zloděj, což je smutné a nepochybně ne ke chvále,“ uvedl v reakci Matovič.

Dodal, že poslední dva ročníky studia, kdy již podnikal, školu zanedbával a že ve škole také opisoval. Omluvil se všem poctivým studentům, kteří dokázali vystudovat bez jediného opisování, napovídání a jiných fint.

Kvůli kauze prý odstoupí

„Zda kvůli tomu odstoupím? Odstoupím. Hned, jakmile splním všechno, co jsem lidem před volbami slíbil. Poté si půjdu žít zpět svůj soukromý život. S čistým svědomím a bez titulu,“ uvedl ke kauze Matovič, který zbohatl na vydávání regionálních inzertních novin.

Matovič studoval na Fakultě managementu Univerzity Komenského v Bratislavě a diplomovou práci psal na téma daňového systému a jeho vlivu na podnikatelské subjekty.

Nová vláda slovenského nastupujícího slovenského premiéra Igora Matoviče, (21.03.2020) Nová vláda slovenského nastupujícího slovenského premiéra Igora Matoviče, (21.03.2020) | Reuters

Nynější slovenský premiér ještě jako opoziční politik patřil mezi největší kritiky bývalého šéfa parlamentu Danka, který rovněž čelil kritice za opisování ve své rigorózní práci. Matovič ho také vybízel k rezignaci.

Po jmenování premiérem po únorových volbách Matovič ze svých dřívějších pozic k plagiátorství ustoupil. Když obvinění z opisování v diplomové práci čelil Dankův nástupce a nynější šéf slovenské Sněmovny Boris Kollár, Matovič jeho odchod z čela Sněmovny nepožadoval. Zdůvodnil to zájmem na udržení koalice. V uplynulých dnech média také informovala, že také ministr školství Branislav Gröhling necitoval ve své diplomové práci z roku 2009 všechny texty, které převzal z jiných zdrojů.

Již po Kollárově plagiátorské kauze slovenské ministerstvo školství oznámilo, že připravilo návrh zákona, na jehož základě bude možné do budoucna odebírat vysokoškolské tituly.

Pellegrini: Je to lhář

Slovenská opozice se pokusí odvolat ve sněmovně premiéra Matoviče kvůli jeho plagiátorské kauze, pokud předseda vlády sám neodstoupí. Oznámili to expremiéři Peter Pellegrini a Robert Fico, kteří donedávna společně působili v nyní opoziční straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD).

Opozice ovšem nemá ve sněmovně dostatek hlasů k vyslovení nedůvěry předsedovi vlády. „Celou svou politickou existenci založil na tom, že bude bojovat proti zlodějům. Na základě těchto slov vyhrál parlamentní volby a stal se předsedou vlády. Je zloděj a lhář, nemůže být předsedou vlády,“ řekl o Matovičovi jeho předchůdce Pellegrini, který spolu s některými kolegy v červnu opustil Směr-SD a připravuje založení vlastní strany.

„Osobně se domnívám, že to je důvod k odvolání, a to kvůli jeho charakteru. Soudím, že Matovič není duševně způsobilý,“ uvedl k Matovičově plagiátorské kauze šéf Směru-SD Fico. Nepředpokládá ovšem, že by se k opoziční iniciativě přidali poslanci koalice, která má ve sněmovně ústavní většinu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 21. července 2020 17:49 )

To je ale čtverák, odstoupím, ale až...

slovan1954 ( 16. července 2020 23:43 )

Čo bolí-to prebolí,čecholové!

sorgedoktor ( 16. července 2020 20:08 )

Poslyste, ma representativni chovani i vzhlewd. No a narod ji zvolil Tak co r,emcate

Petros1 ( 16. července 2020 17:37 )

Další spasitel podvodníkem a lhářem.

kajineknahrad ( 16. července 2020 17:29 )

To je jeho stranická povinnost, touto kydáním špíny snižovat katastrovální rozdíl mezi vznešenou a uznávanou prezidentkou Čaputovou a naším soudruhem Zemanem.

Zobrazit celou diskusi