Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Duda prosil o odpuštění a slíbil cesty jako Zeman. Vítěze obklopila děvčata v krojích

Autor: simao - 
13. července 2020
18:30

Polsko je rozdělené - ukázaly to volby hlavy státu, které vyhrál s nevelkým náskokem stávající prezident Andrzej Duda. Ve své pondělní vítězné řeči - těsně obklopen davem příznivců a také dívkami v krojích - prosil o odpuštění, sliboval, že se bude snažit „slepit“ rozdělenou zemi a že bude vyrážet mezi lidi. Stejná „turné“ zná Česko od Miloše Zemana. Česko Duda přímo zmínil, když mluvil o nezaměstnanosit. Co dalšího Polákům sdělil?

Andrzeje Dudu čeká v čele Polska další pětiletka. Porazil varšavského primátora Rafala Trzaskowského v poměru hlasů 51,12 ku 48,88 % . V pondělí odpoledne vystoupil se svým projevem před davem fanoušků.

„Rád bych vám z celého srdce poděkoval osobně - stejně tak jako všem krajanům za tyto volby a za vysokou volební účast. Téměř 70 procent, to je opravdu skvělý výsledek. Můžeme směle hovořit o naší demokracii v Polsku po 30 let, od kdy jsme získali svobodu, že už je to zralá demokracie, jestliže se 70 procent občanů účastní voleb,“ pochvaloval si účast, která přesáhla 68 procent.

„Cítím se tím víc vázán povinností vůči vám, dnes v noci jsem nespal, jsou to obrovské emoce, ale řeknu vám: nelze nesouhlasit s těmi, kdo mají obavy, že jsme rozděleni na dvě půlky,“ upozornil Duda na aktuální polský problém, který volby obnažily.

Duda: Je jenom jedno Polsko

Duda ve svém projevu slíbil, že se bude snažit, aby Polsko nebylo rozdělené na venkov a město či maloměsto a velkoměsto. Rád by co nejvíce pomohl „slepit“ Polsko dohromady a stmelovat zemi. „Ohromně mi na tom záleží,“ přesvědčuje vítěz voleb. „Je jenom jedno Polsko a ačkoli jsou mezi námi rozdíly, přeji si, abychom se rozvíjeli rovnoměrně, vyrovnaně,“ podotkl s tím, že lepší kvalitu života by dle něj mělo pocítit celé Polsko, ne jen jeho části.

Duda se přitom - podobně jako to činil především v minulosti český prezident Miloš Zeman - zavázal k cestám po polských krajích. „Budou to setkání s lidmi, setkání s vámi. Přál bych si, abyste cítili, že jsem tady pro vás. Nejenom, abyste mě viděli v televizi, nebo ve Varšavě v prezidentském paláci. Chci jezdit za vámi, abych vás vyslechl, abych věděl, jak vypadá situace naživo,“ přidal Duda další slib.

Kampaň byla příliš ostrá, připustil prezident

Duda však připustil, že pod rozdělení společnosti se mohla podepsat i velmi ostrá předvolební kampaně. „Ano, ta kampaň byla velmi ostrá, občas až příliš ostrá,“ uvedl s tím, že nyní věří, že občas nepříjemná atmosféra se zklidní.

Poláky přitom prezident vyzval k tomu, aby se víc navzájem respektovali. Recept na zlepšení atmosféry v Polsku si „vypůjčil“ v projevu od své ženy. „Jak řekla ve svém vystoupení Agata, moje manželka: je to úcta. Budu neustále apelovat na to, abychom si vážili jeden druhého, i když má někdo jiné názory. Prosím, chovejme se k sobě s úctou,“ apeluje vítěz polských voleb Duda.

S manželkou Agatou Kornhauserovou-Dudovou, první dámou Polska a původně učitelkou němčiny, má jedno dítě - dceru Kingu.

Andrzej Duda s manželkou Agatou a dcerou Kingou v rouškách Andrzej Duda s manželkou Agatou a dcerou Kingou v rouškách | ČTK / AP / Czarek Sokolowski

Vítěz voleb odrazuje od ostrých slov

„Pokud se někdo cítil dotknutý tím, co jsem řekl ať už během kampaně, nebo během posledních pěti let, prosím odpusťte mi to, dejte mi šanci, abych se polepšil během těch příštích pěti let,“ žádal Duda veřejnost. „Snažme se odpouštět, jestli se někdo vyjádřil nějak silně vůči nám, snažme se reagovat v klidu, snažme se nezraňovat silnými, ostrými slovy. Já vím, že je to těžké,“ podotkl.

Duda připomněl, že do příštích parlamentních voleb zbývají dlouhé tři roky. Přál by si nyní, aby všichni mohli klidně pracovat. „Já doufám, že to budou klidné roky, plné usilovné práce, to potřebujeme. V poslední době byly neustále nějaké volby, nějaká kampaň, emoce narostly a snad i zbytečně,“ míní Duda.

Polskem před koronakrizí otřásla protivládní demonstrace kvůli postupům jednobarevného kabinetu - zemi vede Právo a spravedlnost (PiS), jejímž předsedou je nejvlivnější polský politik dneška Jaroslaw Kaczynski.

Duda: S koronavirem jsme si poradili dobře

Ve své vítězné řeči přitom Duda nezapomněl ani na koronakrizi, která se Polsku samozřejmě nevyhnula. „My jsme si zatím dobře poradili s koronavirem, s hospodářskou krizí. Máme velmi dobré výsledky ve srovnání s jinými, zejména evropskými zeměmi. Řekl bych, že si opravdu dobře vedeme, máme druhou nejnižší nezaměstnanost hned po České republice, máme nevelké ekonomické ztráty. Samozřejmě, šli jsme do obrovského rizika, kdy jsme až 100 miliard polských zlotých předali podnikatelům, ale tím jsme zachránili pět milionů pracovních míst,“ míní Duda.

A podobně jako představitelé české vlády, i on zmiňoval důležitost v první řadě toho, aby lidé měli práci a mohli pracovat. „Práce je nejdůležitější - aby lidé mohli domů přinést peníze, aby to lidé zvládli, aby rodiny zůstaly na hladině, aby se nepotopily v této situaci na dno,“ zmínil polský prezident.

„Všem podnikatelům děkuji, všem těm, kteří se zachovali v této situaci odpovědně. Věřím, že po ekonomické stránce jsou před námi dobré roky,“ dodal optimisticky.

Video  Zeman s první dámou Ivanou v Polsku: Překonal schod, pozdravil Dudu s manželkou Agatou a poslechl si českou hymnu  - Youtube / Prezydent.pl
Video se připravuje ...

žanyn ( 13. července 2020 21:46 )

On Oxford a jazyky ještě nic nevypovídají o člověku, jak si bohužel dnes mnozí myslí-----

karel vázler ( 13. července 2020 19:30 )

Poláci zvolili dobře. Liberál prezidentem je smrt a zmar....

xxxx678 ( 13. července 2020 18:58 )

Píše se rok 2020 a některé ty názory Dudy, jsou poněkud divné. Katolické Polsko, není se co divit. Poražený starosta, to je tedy formát. Oxford, ovládá tolik jazyků..neskutečně chytrý člověk, to musí - být. Tomu, bych to přála, víc.

Zobrazit celou diskusi