Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Postřílel 51 muslimů, hájit před soudem se bude sám. Teroristovi hrozí doživotí

Autor: ČTK - 
13. července 2020
11:50

Australan Brenton Harrison Tarrant, který se v březnu přiznal k vraždě 51 muslimů na Novém Zélandu, odvolal své právníky a hodlá se při srpnovém soudním stání zastupovat sám. Čelí obvinění z 51 vražd, 40 pokusů o vraždu a ze spáchání teroristického útoku. Hrozí mu doživotní trest.

Atentát spáchal loni 15. března ve dvou mešitách ve městě Christchurch při pátečních modlitbách.

Soudní řízení o výši trestu bylo už kvůli koronaviru odloženo, nově má začít 24. srpna a může trvat i déle než tři dny, informovala agentura AP. Nejvyšší soud v Christchurchi dnes termín potvrdil.

Obhájci Shane Tait a Jonathan Hudson dnes u soudu požádali o stažení z případu s tím, že si to přál sám Tarrant. Informoval je prý, že hodlá uplatnit své právo obhajovat se sám. Dnešního soudního řízení se zúčastnili někteří z přeživších, Tarrant pak na dálku ze své cely v Aucklandu. Soudce Cameron Mander jeho žádosti vyhověl, i když u soudu přesto bude určený právník, který bude připraven poskytnout konzultaci. Tarrantovi hrozí podle AP doživotí, přičemž soudce může určit minimální počet let, které musí odsouzený odpykat v cele.

Tarrantův čin otřásl Novým Zélandem, jehož vláda po něm rychle zavedla nová pravidla pro nošení poloautomatických zbraní. Březnové přiznání zaskočilo podle AP přeživší i příbuzné obětí. Mnozí se teď obávají, že se Tarrant pokusí konečnou fázi soudního řízení zneužít k propagaci svých názorů.