Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Nemůžu dýchat.“ Při zatýkání prosil o život jeden Afroameričan (†42) už loni

Autor: Darina Jíchová - 
11. června 2020
19:00

Spojenými státy třetí týden zmítají masové protesty proti rasismu a brutalitě policie, nepokoje vyvolalo zabití Afroameričana George Floyda (†46) v Minneapolisu. Ten zemřel při zatýkání, konkrétně během brutálního zákroku nyní už bývalého bělošského policisty, který mu téměř devět minut klečel na krku. Podobný chmat policisté použili loni v Oklahomě při zatčení Derricka Scotta (†42), oba Afroameričané strážníky se slovy „nemůžu dýchat“ prosili o slitování, ani jednomu z nich se ho nedostalo, uvedla stanice NBC News.

Nově zveřejněné video z roku 2019 ukazuje incident z Oklahomy, strážníci byli přivoláni na parkoviště, kde Scott podle svědků na někoho vytáhl zbraň. Muž začal před policisty utíkat, ti ho dohnali a srazili na zem. Na záběrech je vidět, že na něm klečeli a několikrát mu loktem tlačili na hrdlo.

Dramatické záběry ze zatčení:

Video rovněž zachytilo, jak Afroameričan opakuje, že nemůže dýchat. A žádá strážníky, aby si mohl vzít své léky. Scott zemřel krátce po převozu do nemocnice. Zatkli ho loni 20. května, policejní okrsek ale video zveřejnil až tento týden.

„To mě nezajímá,“ byla reakce zasahujícího bělošského policisty Jarreda Tiptona na Scottovo upozornění, že nemůže dýchat. „Můžete dýchat úplně v pohodě,“ komentuje situaci další policistka. Na záběrech je patrné, že v určitou chvíli Scott upadl do bezvědomí. Muž byl převezen do nemocnice, kde byl prohlášen za mrtvého. Podle pitvy bylo příčinou smrti selhání plic.

Zatčení George Floyda. Zatčení George Floyda. | ČTK/AP/Darnella Frazier

Smrt způsobilo hned několik faktorů

Policejní video rovněž potvrdilo, že byl Scott ozbrojen. Jeden z policistů vypověděl, že muže resuscitovali. Soudní lékař ve své zprávě uvedl, že akce policistů muži nezpůsobila „žádná fatální zranění“, smrt podle něj zapříčinilo hned několik faktorů jako astma, srdeční choroba, rozedma plic, užívání metamfetaminů a fyzické zadržení.

Šéf oklahomské policie Larry Withrow prohlásil, že všichni tři policisté, Tipton, Ashley Copelandová a Jennifer Titusová, byli vyšetřováni, prokuratura určila, že se nedopustili žádného přestupku. Withrow doplnil, že Tiptonův komentář byl vysloven v zápalu boje.

Zveřejnění videa si vyžádali aktivisté 

Místní aktivisté a Scottova rodina ale se závěry vyšetřování nesouhlasí. „Štve mě, jak zacházeli s jeho životem,“ sdělil tisku Scottův strýc Ronald. Video bylo zveřejněno až poté, co členové hnutí Black Lives Matter, v češtině Na životech černochů záleží, zařadili Scottovo jméno na seznam Afroameričanů, kteří se stali obětí policejní brutality, a zažádali o zpřístupnění videa.

Slova „Nemůžu dýchat“ se stala symbolem probíhajících protestů, použili je nejen Floyd a Scott, ale také například Eric Garner (†43), kterého v roce 2014 při zatčení škrtili newyorští policisté.

Video  Expert o rasových nepokojích v USA: Trump by si mohl pohodlně nakráčet k znovuzvolení  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi