Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obří skandál u sousedů: Státní agentura sledovala vládní maily, jejího šéfa sebrala policie

Na Slovensku zadrželi čtyři lidi z vládní agentury, jsou podezřelí z odposlouchávání vlády
Na Slovensku zadrželi čtyři lidi z vládní agentury, jsou podezřelí z odposlouchávání vlády  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
10. června 2020
12:30

Elitní jednotka slovenské policie NAKa zadržela čtyři lidi z vládní agentury pro elektronické služby kvůli podezření z odposlouchávání slovenské vládní počítačové sítě Govnet, ale také telefonů. Uvedl to dnes na svém webu list Denník N. Policie má podle listu podezření, že odposlechy mohly zařídit zpravodajské služby cizích států, ale také soukromý sektor.

Policie podle zdrojů listu zajistila na jednotlivých serverech podezřelá zařízení, která nyní prozkoumají znalci. Pokud se podezření potvrdí, mohlo by jít o jedno z největších ohrožení kybernetické bezpečnosti na Slovensku.

„Vyšetřovatelé se domnívají, že sledované mohly být nejen všechny vládní maily, ale i telefonické hovory,“ napsal deník. „Jde například o veškerou komunikaci slovenské prokuratury, což by znamenalo vážné bezpečnostní riziko,“ dodal.

Policie dnes ráno bez dalších podrobností oznámila zadržení čtyř osob v agentuře.

Je mezi nimi podle serveru Aktuality.sk generální ředitel Národní agentury pro síťové a elektronické služby (NASES) Peter Ďurica, vedoucí monitorovacího střediska NASES Ján Kotrady, ředitel sekce kybernetické bezpečnosti na úřadu místopředsedy vlády Ján Majtan a jedna osoba ze soukromé sféry. Ďurica vedl NASES od loňského ledna.

zatracena ( 10. června 2020 16:42 )

stará dobrá NOKIA, SAMSUNG či ALKATEL...... my věděli - proč jsou tyto dneska pro mnohé " vykopávky " - UŽITEČNÉ.... chi chi chi / s IPhonem na mě nechoďte.

zatracena ( 10. června 2020 16:37 )

a proto si ze zásady na důležité schůzky neberu fon.... a pokud jo rozhodně s předplaceným kreditem, vyjímatelnou baterkou a zásadně tlačítkový ( stará vykopávka ovšem dokonale fungující )....

zatracena ( 10. června 2020 16:33 )

Jen špička Ledovce. Tohle se děje v každém státě na celém Světě. Sběrem dat od operátorů přes finanční transakce i platby karet až po aplikaci GPS a monitoring ID fonu.... Ticho NEPŘÍTEL NASLOUCHÁ.

Zobrazit celou diskusi