Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Loď Crew Dragon odstartovala do vesmíru. „Něco neuvěřitelného,“ říká Trump, Musk chce na Mars

Aktualizováno -
30. května 2020
22:01
Autor: ČTK, trm - 
30. května 2020
16:35

Americká vesmírná loď Crew Dragon úspěšně odstartovala do vesmíru. Z floridského Mysu Canaveral  odstartovala ve 21:22 středevropského času, namířeno má k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). V okolí byly sice bouřky, před startem se ale přesunuly dostatečně daleko. Na palubě letí dvojice astronautů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley. Dragon Crew, tejně jako nosnou raketu Falcon 9 vyvinula a provozuje soukromá společnost SpaceX. Tato firma, kterou založil miliardář a vizionář Elon Musk. Firma  se tak stála první soukromou společností, která dopravila posádku na oběžnou dráhu kolem Země. 

Let přímo v Kennedyho vesmírném středisku na floridském mysu Canaveral sledoval americký prezident Donald Trump, který podle agentury AFP označil start v režii společnosti SpaceX za „něco neuvěřitelného“.

Start Crew Dragonu byl původně plánován na středu, ale let zhatilo 17 minut před zážehem motorů nepříznivé počasí. Pokud nyní vše proběhne podle plánu, Crew Dragon u orbitálního komplexu zakotví o 19 hodin později, v neděli v 16:29 SELČ.

Start americké lodi Crew Dragon sledoval i prezident Donald Trump. Start americké lodi Crew Dragon sledoval i prezident Donald Trump. | Reuters

Dvě a půl minuty po startu se od nosiče Falcon 9 odpoutal první stupeň, který poté úspěšně přistál na prámu Of Course I Still Love You v Atlantickém oceánu. První stupně SpaceX využívá k opětovným startům.

Po odpojení prvního stupně převzal práci druhý raketový stupeň, od kterého se po zhruba šesti minutách loď odpoutala. Od tohoto okamžiku se o další let k ISS stará již výhradně loď Crew Dragon.

Video  Americký návrat do vesmíru: U ISS poprvé zakotvila loď Crew Dragon s posádkou  - Reuters
Video se připravuje ...

Od roku 2011 po skončení programu raketoplánů museli Američané využívat služeb ruských lodí a do vesmíru létat z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Loď Crew Dragon letěla k ISS poprvé už loni v březnu, tehdy to ale bylo bez posádky. Na loňský první demonstrační let nyní navazuje druhý zkušební let, tentokrát s astronauty. Pokud bude vše úspěšné, získá Crew Dragon plné schválení NASA pro dopravu astronautů do vesmíru.

Společnost SpaceX již nyní připravuje novou loď nazvanou Starship, se kterou chce kolonizovat Mars. Kosmické plavidlo by mělo být schopné přepravit až stovku cestujících.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zirioges ( 31. května 2020 15:32 )

Taky první pilotované připojení k ISS bude v pohodě. Ale návrat k Zemi bude premiéra a přistávat budou muset jen na moři (pro přistání na pevnině není modul vybaven...)

brano34 ( 31. května 2020 14:39 )

E.Musk je sci-fi vědátor...
Prodej pozemků na Měsíci mají v USA ukončen. Prodej pozemků na Marsu se blíží

hades ( 31. května 2020 13:46 )

Ty můžeš střelit tak maximálně do ústavního prádla.

zirioges ( 31. května 2020 13:19 )

Návštěvu na ISS budou vesele zapíjet.
Výhodou C.Dragonu je, že může naložit všechny na ISS a odletět zpět.
V ruských Sojuzech se mohli vrátit max.3 osoby.
Cesta zpět bude drsná. Sojuzy jsou po návratu černé jak uhel.

brano34 ( 31. května 2020 12:35 )

Na Marsu musí mít radost, že chce E.Musk létat na návštěvu s raketou plnou cestujících (až 100 cestujících?)

Zobrazit celou diskusi