Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Muskova raketa explodovala na testovací rampě. Klíčový start s lidmi prý není ohrožen

Autor: ČTK - 
30. května 2020
00:07

Prototyp nové rakety Starship společnosti SpaceX v pátek explodoval na testovací rampě v americkém státě Texas. Nehoda podle agentury Reuters nesouvisí s chystaným sobotním startem lodě Crew Dragon stejné firmy k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Informace o případných zraněných zatím nejsou hlášeny.

V sobotu má raketa Falcon 9, která rovněž patří SpaceX, vynést do vesmíru na druhý pokus z floridského Mysu Canaveral loď Crew Dragon s dvojčlennou posádkou.

Má jít o milník v dějinách americké kosmonautiky. Půjde o první let amerických astronautů americkou lodí z území Spojených států od roku 2011, kdy Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil program raketoplánů. Původně plánovaný start ve středu překazilo počasí.

Dnešní nehoda s očekávanou událostí nesouvisí. Firma Elona Muska na texaském kosmodromu Boca Chica testovala raketu Starship, která by v budoucnu měla být schopna vyslat lidskou posádku a 100 tun nákladu na Měsíc a později také na Mars. Jde o opakovaně použitelnou raketu nové generace.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi