Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rakousko otevře hranice s Německem 15. června. Kontroly poleví už od pátku

Aktualizováno -
13. května 2020
09:33
Autor: ČTK - 
13. května 2020
08:35

Rakousko od 15. června plně otevře hranice s Německem a už od tohoto pátku bude hranice kontrolovat pouze namátkově. Ve středu to oznámila agentura APA, které plány na změnu režimu na hranicích sdělil úřad rakouského kancléře Sebastiana Kurze. On sám ve švýcarské televizi prohlásil, že ještě tento měsíc by chtěl uvolnit kontroly na pomezí se Švýcarskem zavedené kvůli koronaviru a v červnu pak plně obnovit překračování hranic bez jakýchkoli kontrol. Nedávno Vídeň sdělila, že o brzkém návratu k normálu na hranicích jedná také s Českem.  Otevření hranic s Českem vnímá Rakousko jako prioritu.

V rámci kroků, které měly zpomalit šíření nákazy koronavirem, uzavřelo Rakousko podobně jako jiné země hranice se sousedy a omezilo vstup jen na odůvodněné případy. Podle současných ustanovení platí v Rakousku zavedení hraničních kontrol s Německem, Itálií, Švýcarskem, Lichtenštejnskem, Českem a Slovenskem do 31. května a kontroly jsou i na hranicích s Maďarskem a Slovinskem.

Koronavirus v Rakousku (1.5.2020) Koronavirus v Rakousku (1.5.2020) | Reuters

Ve švýcarské televizi SRF Kurz v úterý večer prohlásil, že rakouským cílem je vedle nového režimu se Švýcarskem také uvolnit situaci na hranicích s Německem.

„Rozhovory s Německem pokračují výborně. I zde je možné očekávat průlom,“ řekl Kurz. Rovněž prohlásil, že Švýcarsko s Rakouskem by chtěly hranice s Německem uvolnit rychleji, ale na brzdě prý stojí německá spolková země Bavorsko.

Ve středu APA s odvoláním na informace rakouského kancléřství ohlásila plné otevření rakouských hranic s Německem od 15. června. Kurz v úterý telefonicky jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a dnes bude o dalších krocích diskutovat rakouská vláda, doplnila APA.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi