Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Uprchlíkům otevíráme hranice do Evropy, potvrdil Erdogan. Zastavit se je snaží Řekové

Autor: ČTK, tsv - 
29. února 2020
12:41

Turecko nemůže čelit další vlně uprchlíků a otevírá jim hranice do Evropy, řekl dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Řecká vláda své hranice bude stůj co stůj bránit, uvedl její mluvčí. Řekové podle něj za posledních 24 hodin zamezili překročení hranice 4000 běženců. Atény nápor na hranicích nedávají do souvislosti s vlnou uprchlíků, kterou vyvolaly boje severozápadní syrské provincii Idlib.

Boje v Idlibu vyhnaly z domovů od prosince skoro milion lidí, z nichž část se nyní vydala v Turecku k řecké hranici. Nynější nápor na hranici Turecka a Řecka vyvolalo podle agentury AP konstatování Ankary, že jim už nebude v jejich překonání bránit. Poprvé o tom informovala s odvoláním na vysoce postaveného tureckého činitele ve čtvrtek agentura Reuters.

„Vláda udělá cokoli, aby hranice ubránila,“ uvedl mluvčí řecké vlády Stelios Petsas. „Nijak to nesouvisí s Idlibem,“ dodal. Živý přenos řecké televize Skai ukázal, že řecká policie po skupinkách běženců dnes ráno vypálila slzný plyn, zatímco migranti na ni z turecké strany házeli kamení. Média se mohla přiblížit pouze kilometr k hranici.

Turecko již poskytlo útočiště 3,5 milionu syrských uprchlíků a opakovaně hrozilo, že „otevře brány“ do Evropy. Erdogan dnes během projevu v Istanbulu uvedl, že hranice překročilo už 18.000 lidí. Tomuto údaji neodpovídá prohlášení řecké vlády, ani popis situace agenturami.

Podle nejmenovaného řeckého policisty, na něhož odkazuje agentura Reuters, na hranici Řecka a Turecka dlouhé zhruba 200 kilometrů stoupá napětí. Skupinky migrantů se je snaží překonat, ale jsou soustavně odráženy.

Evropa zažila v roce 2015 migrační vlnu, kdy do EU dorazilo přes milion běženců, z toho na 860.000 přes Řecko. Přiliv utečenců touto trasou pomohla od roku 2016 výrazně omezit dohoda EU s Tureckem.

Ankara zpřísnila hraniční kontroly výměnou za finanční pomoc z Bruselu, příslib bezvízového styku pro Turky a obnovení jednání o vstupu Turecka do EU. Bezvízový styk zatím zaveden nebyl a ani vstupní jednání nepokročila. V posledním roce se ale počet příchozích migrantů do EU, konkrétně do Řecka z Turecka, opět zvýšil.

hejhej ( 2. března 2020 14:53 )

Turci shrábli peníze a ještě ukazují verbeži cestu do Evropy. Vžďyď bez instrukvi ti negramoti nevědí, kde Evropa je. Na ně bybo žádnoucí nasadit armádu a po neuposlechnutí střílet.
Největší podíl na invazi negramotných, násilnických muslimů má EU a t.zv. nezizkova organizace Frontex, která do Evropy tahá od afrických břehů. To nejsou lidé, kteří utíkají před válkou, takoví zůstavají v nejbližší klidné zemi, to jsou odporné vyžírky, kteří nic neumějí, prolézli kdoví jakými nemocemi, jenom znásilňovat,vraždit a vnucovat toho svého Alláha. Ať si třískají svýma tupýma hlavami 5x denně v muslimských zemích.

wisz ( 29. února 2020 18:15 )

VIVAT ERDOGAN!!!!

wisz ( 29. února 2020 18:14 )

PRED 89 UTIKALI CECHOSLOVAČCI UBLÍŽENY S PUPKAMA OD PIVA,drškama od bůčku,ukradenym zlatem zubarskym a taky je nemakačenka nikdo nevítal. nejlepší byli pak pořady snima kdyz zjistili ze ve svete se musi makat,vratili se a v telce si na hlavu hazely ho... hrdinové

pupak ( 29. února 2020 18:12 )

KDYŽ NEBUDOU ŘEKOVÉ HLÍDAT VNĚJŠÍ HRANICI, TAK BY MĚLI BÝT OKAMŽITĚ VYKOPNUTI ZE SCHENGENU.
PROTOŽE OCHRANA VNĚJŠÍ HRANICE SCHENGENU JE JEDNA ZE ZÁKLADNÍCH POVINNOSTÍ ČLENSKÝCH STÁTŮ A ŘECKO NA NÍ DOSTÁVÁ PRACHY.

wisz ( 29. února 2020 18:12 )

Turecku tleskam nenechal se sebou vydrbavat EU ,češi se budou muset naučit taky neco davat ne jen brat z EU

Zobrazit celou diskusi