Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V kamionu se schovávalo 15 migrantů. Převaděče prozradila falešná stěna

Autor: ČTK - 
17. února 2020
21:50

Bulharská policie dnes na hraničním přechodu Vidin s Rumunskem odhalila v chladírenském kamionu tajný prostor, v němž se ukrývalo 15 migrantů. Spolu s nimi zadržela i dva řecké řidiče vozidla. Informovala o tom bulharská média s odvoláním na sdělení ministerstva vnitra.

Kamion mířil prázdný pro zásilku do Maďarska. Při kontrole na hranici si jeden z policistů všiml, že přední stěna nákladního prostoru je nově postavená a pojal podezření. Při detailní prověrce pak policisté za stěnou objevili 15 ilegálně cestujících migrantů.

Podle informace poskytnuté ministerstvem vnitra se jedná o muže různého věku. Šest pochází ze Sýrie, pět z Iráku a čtyři z Afghánistánu. V jejich zavazadlech se našly pasy a také řecké dokumenty pro žádosti o azyl. Telefony a další dokumenty migrantů se nacházely v kabině řidiče.

Před pěti lety otřásl mezinárodní veřejností případ úmrtí 71 migrantů v chladírenském voze odstaveném v Rakousku u dálnice nedaleko hranic s Maďarskem. Jednalo se převážně o Syřany, Iráčany a Afghánce, mezi nimiž bylo i osm žen a čtyři děti. Loni odvolací soud v maďarském Szegedu (Segedínu) potrestal doživotním vězením čtyři hlavní obžalované. Deset dalších spolupachatelů dostalo čtyři až osm let.