Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jezdci na koních protestovali proti čínským penězům. „Nedáme se,“ volali

Autor: ČTK - 
18. února 2020
10:45

Více než 1000 lidí, včetně jezdců na koních, v pondělí v Kyrgyzstánu demonstrovalo proti výstavbě logistického centra, které financuje Čína. Protest je součástí širší nespokojenosti s rostoucím vlivem Číny v této středoasijské postsovětské republice, uvedla agentura AFP.

Demonstranti v hornaté Narynské oblasti kritizovali výstavbu centra At-Baši za 275 milionů dolarů (6,3 miliardy Kč), o které se rozhodlo během loňské návštěvy čínského prezidenta. Základní kámen byl položen 11. prosince. Kyrgyzská vláda si od centra slibuje 15 000 pracovních příležitostí, poznamenala agentura KyrTAG.

Hodně mužů dorazilo na demonstraci na koních. „Nedáme kyrgyzskou zemi Číně,“ stálo na transparentech. Demonstraci podle AFP vyprovokovaly spekulace, že vlastníkem pozemků, na kterých se centrum staví, se stane čínsko-kyrgyzská firma.

Demonstranti se domáhali zrušení kontraktu a vrácení 200 hektarů půdy. Takové otázky by se podle nich měly rozhodovat s přihlédnutím k názorům a zájmům místních lidí.

AFP připomněla, že loni v srpnu potyčky mezi Kyrgyzy a čínskými zaměstnanci dolu pronajatého Číně si vyžádaly asi 20 zraněných a v Pekingu vyvolaly ostrou kritiku.

Kyrgyzstán leží na takzvané nové Hedvábné stezce, což je rozsáhlý čínský projekt výstavby silniční, železniční a přístavní infrastruktury.

Kyrgyzstán je chudá, převážně muslimská země s šesti miliony obyvatel. V roce 1998 Kyrgyzstán jako první z někdejších středoasijských sovětských republik vstoupil do Světové obchodní organizace (WTO), čímž se stal i regionálním centrem obchodu s Čínou.

Zobrazit celou diskusi