Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ozbrojenci zmasakrovali devět narkomanů. Závislých jsou v Afghanistánu miliony, pomoc chybí

Autor: ČTK - 
16. února 2020
18:25

Devět bezdomovců zastřelili neznámí ozbrojenci v afghánské metropoli Kábulu. Motiv sobotního nočního incidentu, o němž dnes informovaly úřady, není znám, policie případ vyšetřuje. Forenzní ohledání pak prokázalo, že všichni zabití byli narkomani. Oznámila to agentura Reuters, podle níž tento násilný čin vrhá světlo na rozsáhlé zneužívání drog v této zemi, která je největším světovým producentem opia. Jde nicméně o ojedinělý případ očividně koordinovaného násilí proti drogově závislým osobám.

V Afghánistánu je odhadem 2,5 milionu uživatelů drog, uvádí tamní ministerstvo zdravotnictví. Většina z nich je závislá na heroinu získávaném z makovic pěstovaných v Afghánistánu. Zhruba 20 000 narkomanů jsou bezdomovci, polovina z tohoto počtu žije v Kábulu, občas v napjatých vztazích s obyvateli z některých čtvrtí.

„Je to sociální krize,“ řekl agentuře Reuters doktor Šukúr Haidari, zástupce šéfa protidrogového oddělení ministerstva veřejného zdraví. Ministerstvo se podle něj může ročně postarat o 40 000 lidí, o pomoc jich ale žádá mnohem více.

Snadno dostupná narkotika

Ke drogám podle Haidariho ženou Afghánce nedostatek sociálních služeb, nezaměstnanost a snadná dostupnost narkotik. Za minulé dva měsíce přišlo v důsledku krutého zimního počasí o život nejméně 50 narkomanů bez domova.

Afghánistán je řadu let největším producentem opia navzdory bezmála devíti miliardám dolarů (asi 206 miliard korun), které od roku 2002 vynaložila americká vláda na opatření k zastavení produkce narkotik a obchodování s nimi.

Úřady proti krizi nic nenadělají

Afghánské úřady, s poukazem na lákavé ekonomické pobídky a hluboce zakořeněné a často politicky chráněné sítě mezi pěstiteli, výrobci a distributory drog, uvádějí, že proti nim toho mohou udělat jen málo.

Ministerstvo vnitra tento měsíc oznámilo zatčení pěti vysokých policejních představitelů, včetně šéfa kábulského protidrogového oddělení, pro podezření ze zapojení do obchodu s drogami.

Video  Muž a žena vařili v řeznictví v centru Prahy pervitin.  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi