Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Anička (†8) vypadala jako batole, jejímu tělu bylo ve skutečnosti 80. Vzácnou nemoc má jen 160 lidí

Autor: sova - 
15. února 2020
16:25

Ukrajinka Anna Sakidonová (†8) trpěla mimořádně vzácnou genetickou chorobou, která postihuje pouze 160 lidí na celém světě. Ačkoli minulý měsíc dosáhla osmi let věku, vážila pouze sedm a půl kilogramu. Dívka zemřela na několikanásobné selhání vnitřních orgánů spojené s jejím předčasným stárnutím. Její biologický věk se totiž podle odhadů lékařů blížil 80 rokům. Informoval o tom britský Daily Mail.

Diagnóza, které Anna nakonec podlehla, se jmenuje progerie. Dívka trpěla konkrétně onemocněním s názvem Hutchinsonův-Gilfordův syndrom.

Lékařka Naděžda Katamanová uvedla, že Anna byla dlouhodobé léčena v dětském zdravotnickém komplexu ve Volyni.

Osmiletá Anna zemřela v biologickém věku zhruba osmdesáti let. Trpěla nemocí zvanou progerie. Osmiletá Anna zemřela v biologickém věku zhruba osmdesáti let. Trpěla nemocí zvanou progerie. | reprofoto Youtube

160 nemocných na světě

„U dětí s diagnózou progerie se jeden rok rovná osmi až deseti letům, takže Annin skutečný věk byl mezi 70 a 80 lety,“ vysvětlila lékařka.

„Dítě v takovém případě trpí předčasným stárnutím jeho vnitřních orgánů a tělesného systému. Jeho kosti například rostou pomalu, zatímco jeho orgány stárnou velmi rychle,“ dodala Katamanová a přidala i poznatek, že takoví pacienti obvykle umírají na mrtvici. Anna jich utrpěla hned několik a to mělo za následek ochrnutí končetin.

Nedávná studie nizozemských vědců odhalila, že Hutchinsonův-Gilfordův syndrom se týká jednoho z 20 milionů narozených dětí. V současnosti jím tak trpí zhruba 160 pacientů na celém světě.

ruda43 ( 15. února 2020 18:36 )

To je hrozný..Bože,ty to utrpení nevidíš?

Zobrazit celou diskusi