Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Chlípný útok na dívčí škole: Osahávání od hordy mužů nezastavila ani policie

Autor: Kateřina Sochorová - 
10. února 2020
18:40

Hrozivá scéna se ve čtvrtek odehrála na kampusu Gargi College v Jižním Dillí v Indii. Davy mužů se hrnuly na území dívčí školy, kde potom sexuálně obtěžovaly tamní ženy a dívky. Kolem školy se nyní shromažďují demonstranti s transparenty a volají po spravedlnosti. Není to poprvé, co násilí na ženách v Indii vyvolalo protesty.

Ve škole se zrovna konal závěrečný koncert třídenního festivalu Reverie ‘20. Studentská rada vydala prohlášení, ve kterém potvrdila, že se „tisíce mužů bez oprávnění dostaly na kampus, ničily majetek a napadaly bezbranné ženy“.

„Stáli ve skupinách a odporně na ženy zírali, během koncertu je osahávali, strkali do nich a napadali je,“ stojí v prohlášení, které upřesňuje: „Po koncertě je pronásledovali, volali na ně a nutili je jim říct svá jména a účty na instagramu.“ Policie a zaměstnanci školy na scénu údajně koukali, ale nic neudělali. 

Laxnost policie čeká prověrka

Anil Mittal, mluvčí policie Nového Dillí, řekl, že policie podala trestní oznámení na neznámé muže za vniknutí na cizí pozemek a obtěžování a napadání žen. „Jsme v kontaktu s ředitelkou univerzity a také zkoumáme záznamy bezpečnostních kamer,“ dodal. Policie Jižního Dillí zároveň vyšetřuje konání policistů, kteří byli na místě činu přítomni, ale nijak proti němu nezasáhli.

„Zařídíme bezpečnostní opatření, aby se takové incidenty už nikdy neopakovaly,“ vyjádřila se ředitelka univerzity Promila Kumarová. Soubor stížností prý podá polici co nejdříve, aby byli pachatelé potrestáni.

V pondělí se kolem školy shromáždili protestující, někteří volali po rezignaci Kumarové. Rada žádá studentky, aby stávkovaly, dokud nedomluví schůzi přímo s ředitelkou a učiteli, kteří jsou přímo zodpovědni za jejich bezpečí. Zároveň po studentkách chce, aby podepsaly petici, která zajistí spolehlivý plán pro bezpečné Reverie 2021.

Protesty jsou v Indii častou reakcí na násilí

Protesty se v Indii staly klasickým prostředkem, kterým bojovat proti násilným útokům, jako byl tento. V prosinci se záminkou pro protesty stalo znásilnění a brutální zabití třiadvacetileté veterinářky. Pachateli byli čtyři muži, kteří nejdříve předstírali, že jí chtějí pomoct s rozbitým autem, ale pak ji odtáhli pryč mimo dohled lidí a skupinově ji znásilnili. Následně ji uškrtili, v bezvědomí ji vyhodili u dálnice, a aby svůj čin zamaskovali, polili ji benzinem a zapálili. Čtveřici zatkla policie.

Brutální čin měl za následek demonstrace, jejichž účastníci vyžadovali trest smrti pro pachatele a změnu indických zákonů. Problémem ale nejsou jednotlivé zločiny, které tuto reakci vyvolávají, ale každodenní šovinismus, kterému jsou ženy v této patriarchální společnosti vystavovány.

V Indii jsou lidé tradičně vedeni k vyzdvihování mužů a utlačování žen. „Narodí-li se chlapec, rodina jeho narození oslavuje, ale pokud se narodí dívka, je její příchod na svět brán s výrazně menším nadšením,“ říká Deepa Narayanová, expertka na gender a chudobu v rozvojových zemích. Dívky jsou od narození vychovávány jako bezmocné. 

Problém v dynamice společnosti

„Nejedná se nutně o „špatnou“ výchovu, rodiče se takto k dívkám chovají z lásky a snaží se je navyknout na kulturu, ve které vyrůstají,“ tvrdí Narayanová. Tento přístup má však za důsledek, že jsou chlapci a muži zvyklí, že se jim vždy ve všem vyhoví, a ženy jsou zvyklé jim ustupovat. Narayanová míní, že psychické zdraví žen je v Indii všeobecně zanedbáváno. 

Velké procento znásilnění se odehrává v domácím prostředí. Pachateli bývají sousedé, členové rodiny a také manželé. Průzkum National Family Health Survey (NFHS) z roku 2016 odhalil, že 31 % vdaných žen v Indii zažilo psychické či fyzické týrání od svých manželů. Další průzkum provedla v roce 2017 Světová banka, organizace, která zajišťuje pomoc rozvíjejícím se zemím. Podle něj si 45 % žen myslí, že má muž právo na to svou ženu bít či jinak ohrožovat.